Pendarovski: U bëj thirrje të gjithë aktorëve politikë që të përfshihen në mënyrë konstruktive në procesin e eurointegrimit

Presidenti Stevo Pendarovski mori pjesë sot në manifestimin “Në rrugën evropiane: reforma të reja, mundësi të reja”, organizuar nga Sekretariati për Çështje Evropiane, kushtuar Raportit të Komisionit Europian për progresin e Maqedonisë për vitin 2022.

“Dy ditë më parë morëm raportin e fundit të Komisionit Europian për progresin e Maqedonisë së Veriut në integrimet europiane. Ashtu si në të gjitha raportet e mëparshme, dhe ne kemi shumë prej tyre, ai përmban vlerësime reale të statusit të procesit të reformës së brendshme. Por për dallim nga më parë, sipas meje, janë tre momente të reja lidhur me këtë raport”, theksoi Pendarovski.

“Jemi dëshmitarë të shumë reformave të filluara dhe të papërfunduara dhe aq më tepër të shumë ligjeve europiane të miratuara dhe të zbatuara në mënyrë selektive. Në disa raste, qytetarët e vendit dhe përfaqësuesit e tyre të zgjedhur politikë pranuan kompromise të vështira, të paprecedentë në historinë moderne, të gjitha në emër të së ardhmes europiane. Më shumë se një herë entuziazmi i njerëzve u ndez kur u duk se ishim në portën e një Europe të Bashkuar dhe thuajse gjithmonë ato pritshmëri u tradhtuan për shkak të kërkesave dhe bllokimeve që nuk lidheshin realisht me vlerat europiane. Brenda, ngecja e integrimeve europiane çoi në kriza të shpeshta politike, polarizim në shoqëri, partizim të institucioneve, stagnim ekonomik dhe emigracion masiv më të vështirë dhe më të dhimbshëm të të rinjve”, shtoi Pendarovski.

Sipas tij, me pranimin e propozimit francez, e tejkaluam bllokadën bullgare.

“Në këtë moment nuk mund të përjashtojmë mundësinë e provokimeve të mundshme në të ardhmen nga subjekte politike me pikëpamje anakronike, si dhe kërkesa joparimore dhe në thelb joeuropiane që do të cenojnë shenjat tona të identitetit. Por në Evropë duhet të jetë e qartë për të gjithë se këtu nuk do të gjejnë partnerë për një dialog të tillë. Nuk duhet të humbim kohë dhe energji duke u përpjekur të qetësojmë ndërgjegjen fajtore të dikujt. I gjithë potenciali duhet të fokusohet në reforma reale, jo retorike, sepse qytetarët e vendit e kanë pritur këtë prej nesh për një kohë të gjatë, shumë të gjatë”.

Ai vlerëson se për vazhdimin e negociatave do të nevojitet një konsensus kombëtar për ndryshimet kushtetuese, gjë që do të duhet ta bëjmë sërish në emër të së ardhmes europiane. “Megjithatë, ne duhet të hyjmë në atë ndërmarrje të planifikuar dhe pa nxitim dhe ai proces duhet të ndodhë aq sa do të jetë e nevojshme që të mos hapen plagë të reja në strukturën e kombit maqedonas.

Pendarovski shprehu bindjen se negociatat për anëtarësim do të jenë faktor stabilizues jo vetëm për vendin tonë, por edhe sinjal pozitiv për të gjithë rajonin.

“Negociatat e anëtarësimit do të zgjasin me vite dhe do të na kërkohet të braktisim zakonet dhe praktikat e vjetra dhe të japim rezultate konkrete”. Në këtë kuptim, të gjithë duhet të japim kontributin tonë, nga Kuvendi, i cili ka një vend qendror në zbatimin e legjislacionit europian, qeveria, presidenti, vetëqeverisja lokale, ekspertë të sektorit civil, media. Ky është një proces serioz që nuk duron improvizime. Çdo hap që bëjmë, përveç Brukselit, do ta përcjellë gjyqtari më i mirë – publiku maqedonas. Çdo keqpërdorim i këtij procesi për interesa të ngushta partiake apo personale do të nënkuptojë humbje kohe të çmuar, të cilën nuk e kemi, por ajo që është edhe më e rëndësishme, do të thotë humbje shtesë e besimit edhe ashtu të ulët të qytetarëve në institucionet shtetërore. Një shtet në të cilin qytetarët nuk kanë besim, sigurisht që nuk është shtet në të cilin do të duan të jetojnë”, sqaroi Pendarovski.

“I bëj thirrje të gjithë aktorëve politikë, si nga qeveria ashtu edhe nga opozita, që të përfshihen në mënyrë konstruktive në proces dhe të kontribuojnë në mbarëvajtjen e tij. Si një përpjekje ndërpartiake, reformat europiane mund të na ndihmojnë të kthejmë të mirën e përbashkët dhe interesin publik në qendër të diskursit dhe praktikës politike. Kështu do të arrijmë prioritetet jetike strategjike kombëtare, të cilat janë bashkërisht të dëshmojmë zhvillim të fuqishëm ekonomik dhe social, besim më të madh në institucione dhe emigrim drastik të të rinjve”, shtoi ai.