Risto Penov u zgjodh ministër për vetëqeverisje lokale

Penov vjen në postin ministror pasi bashkëpartiaku i tij dhe paraardhësi Goran Milevski dha dorëheqjen nga posti për arsye personale.

Debati për zgjedhjen e Penovit zgjati tri ditë, ndërsa në debatin e sotëm deputetët e VMRO-DPMNE-së theksuan se meritat e Penovit nuk janë “aq të mëdha”. Deputeti Antonio Milloshoski tha se “është e paqartë pse nuk është propozuar Kurto Dudush për ministër për vetëqeverisje lokale”.

“Ndoshta Risto Penov dikur ishte i njohur më mirë me sfidat e vetëqeverisjes lokale dhe problemet me të cilat ballafaqohen komunat, por ka kryetarë komunash që në këtë moment ballafaqohen me problemet aktuale dhe e dinë se çfarë është më seriozisht e nevojshme për zhvillimin e vetëqeverisjes lokale. Kurto Dudush është kandidat i LDP-së dhe është e paqartë pse LDP-ja nuk i beson atij që të jetë Ministër i Vetëqeverisjes Lokale. Kurto Dudush me gjasë nuk është i dëshirueshëm as në LDP e as në Qeveri që të përfaqësojë interesat e vetëqeverisjes lokale”, tha Milloshoski.

Rekomandimi im për kryeministrin dhe për Risto Penovin, siç tha ai, është “të inkurajojnë dhe mundësojnë qytetarët që të zgjedhin kryeministër, ministër të vetëqeverisjes lokale, ekonomi, shëndetësi dhe gjithçka tjetër, njerëz të cilëve mund t’u besojnë, sepse është e qartë se ky ekip arrin vetëm dështime”.

Deputetja e LSDM-së, Sanela Shkrijelj, beson se Penov do të jetë në “tokë të njohur” në departamentin e vetëqeverisjes lokale dhe kjo, sipas saj, mund të shihet si zhvillim pozitiv i ngjarjeve.

“Metropoli u gjend në një klinç mes Arsovskës dhe VMRO-DPMNE-së, që e solli në atë vend. Fatkeqësisht, për shkak të tregut të dështuar partiak, u bë e qartë se Shkupi do të mbytet në mbeturina, nuk do të mbillet asnjë pemë, trafiku publik do të mbetet i pazgjidhur, ngrohjen dhe ndriçimin do ta zgjidhë qeveria, ndërsa Danela dhe VMRO-DPMNE do të përhapin luftën dhe në komunat e tjera në Qytetin e Shkupit. Për këto arsye unë e mbështes edhe më shumë propozimin që Risto Penov të zgjidhet ministër dhe pajtohem me pritshmëritë e kryeministrit që duhet dhe besoj se do të tregojë përkushtim, punë, qasje të ndershme ndaj qytetarëve dhe shtetit. E di që këtë mendim për Penovin e ndajnë edhe kolegët e opozitës, tha Skryjelj.

Deputetja nga radhët e LDP-së, Monika Zajkova, thotë se Risto Penov është ndër të paktët politikanë, kujtimet e të cilit në opinion janë pozitive dhe që konsiderohet si politikan që shoqëron stabilitetin dhe përvojën.

“Ai nuk është një njeri që sapo privatizoi, por një njeri që e rregulloi situatën në qytetin e Shkupit. Penov është babai i funksionalitetit të Shkupit, stacionit të ri të autobusëve, bregut, modernizimit të sheshit të Shkupit dhe një sërë projektesh të tjera për të cilat qytetarët mund të dëshmojnë”, tha Zajkova.

Deputetët vazhduan me pikën e dytë të rendit të ditës, gjegjësisht zgjedhjen e gjyqtarëve kushtetues, për të cilën ka përfunduar debati dhe duhet të votohen vetëm Fatmir Skender dhe Tatjana Vasic Bozadzieva. Në rendin e ditës të seancës, ndër të tjera, janë ligjet që kanë të bëjnë me masat për përballimin e krizës energjetike, si dhe ndryshimet në ligjet për shoqatat dhe partitë politike.