Klubi i skijimit “DITA” nis sezonin me grupin e parë

Klubi i skijimit “DITA” si çdo vit tjetër edhe këtë sezon ka nisur me aktivitetet e saj. Nga ky klub tashmë kanë shënuar startin...

TË FUNDIT

Studio e bukurisë “Joliebeauty” në Zvicër gati të mirëpres këngëtaret e estrardes

Liriane Kadrija-Mani, është mes femrave shqiptare të suksesshëm dhe të dëshmuara në botën e bukurisë dhe të estetikës. Njihet për profesionalizmin dhe kreativitetin unik...

VIDEO/ Me armë në dorë, momenti kur Klered Bozhanaj plagos efektivin e “Shqiponjave” me dy plumba

Ky është momenti ku kur 42-vjeçari, Klered Bozhanaj plagos efektivin e “Shqiponjave”, Edlir Alleshi me dy plumba në bark. Siç dallohet nga pamjet...

Bajdevski: Me ndërtimin e Korridoreve 8 dhe 10D do të mund të përshpejtohet transformimi digjital i shoqërisë

Aktualisht opinioni dëgjon mendime të ndara për ndërtimin e Korridoreve 8 dhe 10. Përveç faktit që qytetarët do të lëvizin në rrugë të reja, a ka përfitime të tjera që mund të mos jenë të dukshme në fillim shikim.

Me ndërtimin e Korridoreve shteti do të krijojë kushte për vendosjen më të shpejtë dhe më të lirë të kabllove optike në të gjithë gjatësinë e tyre. Kjo do të thotë se kabllot optike të instaluara do të mund të përdoren, si nga aspekti i transformimit dixhital të shoqërisë, ashtu edhe për respektimin e objektivave të BE-së për mbulimin me sinjal 5G në korridoret rrugore. Me kabllon 5G do të mundësohet lidhja e institucioneve publike, thotë Aleksandar Bajdevski.

Kabllo optike që përmban fibra optike, shteti, sipas Planit Kombëtar Operativ të Brezit të Gjerë 2019-2029, do t’i përdorë për të lidhur institucionet publike, veçanërisht shkollat ​​në zonat rurale.Përmes një pjese të fibrave optike falas, në zonat rurale ku ndodhen. infrastruktura e padisponueshme (zonat e bardha), operatorët e telekomunikacionit do të mund të ofrojnë akses në internet ultra të shpejtë për nevojat e familjeve dhe sektorit privat me çmime të arsyeshme.

E gjithë kjo do të kontribuojë në zvogëlimin e hendekut dixhital, i cili aktualisht ekziston midis zonave urbane dhe rurale në vend, gjegjësisht qytetarët do të mund të përdorin shërbimet elektronike të qeverisë përmes aksesit në internet pa qenë nevoja të vijnë në qytetet më të mëdha të vendit.

Sipas Planit Kombëtar Operacional Broadband, i cili është një dokument strategjik i shtetit dhe i cili është në përputhje me objektivat e BE-së për mbulimin e sinjalit 5G, një pjesë e fibrave optike falas të përmendura më parë do të jenë në dispozicion për përdorim nga operatorët për vendosjen e stacioneve bazë 5G. në të gjithë vendin.gjatësia e korridoreve. Ky paraqet një hap bazë për futjen e transportit autonom, mbikëqyrjen e trafikut, efikasitetin më të madh dhe rritjen ekonomike. në shtet.

E gjithë kjo do të thotë se ne jemi të vendosur të përdorim avantazhet e industrisë së TIK-ut për të krijuar një shoqëri të avancuar informacioni, duke rritur kështu produktivitetin, efikasitetin dhe inovacionin në sektorin publik dhe privat.

Dëgjojmë vazhdimisht për procesin e digjitalizimit dhe transformimit të shtetit, por çfarë do të thotë në të vërtetë?

MSHIA përgatiti Draft Strategjinë Kombëtare të TIK-ut të Republikës së Maqedonisë së Veriut 2023-2027, e cila u publikua në ENER në fund të vitit 2022 dhe për të cilën u mbajt dëgjim publik. Qëllimi është arritja e mesatares së vendeve të BE-së në drejtim të zhvillimit të shoqërisë dhe ekonomisë dixhitale, të udhëhequr nga përcaktimet strategjike të Compass Dixhital të Bashkimit Evropian në këtë dekadë digjitale.

Sigurohet pjesëmarrja në program dhe organizatë Digital Europe, i cili është një program shumë i rëndësishëm i financuar nga BE, sepse fokusohet në afrimin e teknologjisë dixhitale me bizneset, qytetarët dhe administratën publike, përshpejton rimëkëmbjen ekonomike dhe formëson transformimin dixhital të shoqërisë evropiane dhe ekonomia..

Zgjeruam sistemin për Regjistrin Qendror të Popullsisë me funksionalitete që mundësojnë integrim të shpejtë me sistemin e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve. Ky është sistemi i parë i certifikuar ISO 27001 në ministri. Rëndësinë e sistemit e pranuan edhe organizatat ndërkombëtare SIGMA dhe ReSPA, të cilat vitin e kaluar dhanë çmimin special – mirënjohje për një Mundësues për transformim dixhital dhe aksesueshmëri të shtuar në të dhëna. Sistemi funksionon me sukses prej 3 vitesh dhe deri më tani janë ndarë të dhëna për rreth 14 300 000 qytetarë.

Sa e zbatueshme është e gjithë kjo në praktikë, sa përdoret realisht?

Portali kombëtar për shërbimet elektronike përdoret në mënyrë aktive nga qytetarët dhe bizneset. Janë të regjistruar 88634 përdorues të portalit dhe gjithsej 917 shërbime të publikuara në Portal, prej të cilëve 690 janë shërbime informative.

Numri i shërbimeve digjitale në Platformën Kombëtare të Shërbimit është rritur dhe ka arritur në 227, për 88 shërbime elektronike mund të aplikoni direkt përmes Portalit Kombëtar Uslugi.gov.mk, ndërsa për 139 e-shërbime mund të aplikoni për sisteme të jashtme informative të institucionet..

Për herë të parë është siguruar aplikimi i plotë për programet e Ministrisë së Kulturës për të kaluar në një proces online. Në vitin 2022 janë zhvilluar gjithsej 42 shërbime elektronike, nga të cilat 22 shërbime elektronike të Ministrisë së Brendshme dhe 20 shërbime elektronike të Ministrisë së Kulturës.

Platforma e ndërveprueshmërisë përdoret si nga institucionet ashtu edhe nga kompanitë private. 52 institucione, mes tyre edhe kompani private, kanë mundësi të shkëmbejnë të dhëna dhe informacion. 2,728,504 transaksione janë kryer përmes platformës së ndërveprueshmërisë në vitin 2022.

Në kuadër të projektit IPA 2017: Përmirësimi i qeverisjes elektronike, është zhvilluar softueri për dixhitalizimin e regjistrave, i cili do të ndihmojë në përshpejtimin e procesit të dixhitalizimit të regjistrave nga institucionet. Paralelisht janë duke u zhvilluar 135 shërbime të reja elektronike.

Nëpërmjet sulmeve hibride të disa muajve më parë, pamë që siguria në këtë zonë është vërtet e rëndësishme, çfarë po bëjnë të gjithë për këtë çështje?

Jemi të përkushtuar për zhvillimin e sigurisë në hapësirën kibernetike, gjatë të cilave, ndër të tjera, janë mbajtur 8 trajnime njëditore për sigurinë kibernetike të infrastrukturës kritike me mbështetjen e programit USAID-CIDR.

Përfshirja në projektin për krijimin e një Qendre për ngritjen e kapaciteteve për sigurinë kibernetike në Ballkanin Perëndimor, e cila do të jetë me qendër në Malin e Zi, është rezultat i një nisme të përbashkët ndërmjet Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Evropës së Republikës së Francës dhe Ministrisë. e Punëve të Jashtme të Sllovenisë. Letra e synimit për të krijuar një Qendër për Ngritjen e Kapaciteteve të Sigurisë Kibernetike të Ballkanit Perëndimor u nënshkrua në Podgoricë në mesin e nëntorit 2022 nga Franca, Mali i Zi dhe Sllovenia.

Këto shifra janë një fakt i padiskutueshëm për dëshirën e fortë për një rritje të vazhdueshme të numrit të shërbimeve elektronike në dobi të qytetarëve dhe zhvillimit të digjitalizimit në përgjithësi.

Latest Posts

Studio e bukurisë “Joliebeauty” në Zvicër gati të mirëpres këngëtaret e estrardes

Liriane Kadrija-Mani, është mes femrave shqiptare të suksesshëm dhe të dëshmuara në botën e bukurisë dhe të estetikës. Njihet për profesionalizmin dhe kreativitetin unik...

VIDEO/ Me armë në dorë, momenti kur Klered Bozhanaj plagos efektivin e “Shqiponjave” me dy plumba

Ky është momenti ku kur 42-vjeçari, Klered Bozhanaj plagos efektivin e “Shqiponjave”, Edlir Alleshi me dy plumba në bark. Siç dallohet nga pamjet...

Mos i humbisni

Zelenskiy në Uashington, kërkon më shumë ndihmë për Ukrainën

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy mbërriti në Kapitol të enjten mes pikëpyetjesh të ngritura nga republikanët nëse Kongresi duhet të miratojë një raund të ri...

IDEA: Komuna e Haraçinës më e sukseshmja tek komunat shqiptare

Në Analizën e Institutit për Demokraci dhe Analiza Ekonomike për 13 komuna të monitoruara, krerët e Strugës, Çairit dhe Bogovinës nuk e kanë realizuar...

Vuçiç mban fjalën në OKB: Shpallja e Kosovës shtet i pavarur copëzoi Serbinë, nuk kemi shkelur kurrë mbi territorin e saj

Ne sesionin e 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, presidenti serb, Aleksandër Vuçiç, ka zgjedhur të flasë për Kosovën, edhe pse...