‘Aktiviteti simotër’ i ecjes që mund të djegë më shumë kalori

Ecja është përgjithësisht një ushtrim që bëni jashtë në një mjedis urban ose periferik, ose në ambiente të mbyllura në një palestër në një pistë ose rutine. Hiking, në të kundërt, është ecja që bëhet në natyrë dhe përgjatë terrenit natyror. Zakonisht do të hasni ndryshime në lartësi gjatë ecjes, por jo domosdoshmërisht kur ecni.

Të dyja aktivitetet janë ushtrime kardiovaskulare me ndikim të ulët që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit. Ato janë gjithashtu të shkëlqyera për zemrën tuaj.”, tha kardiologu Dr. Fahmi Farah.

Kurse një ekspert fitnesi dhe themelues, Darryl Higgins, tha se edhe ecja edhe hiking janë të shkëlqyera në përmirësimin e performancës së zemrës dhe mushkërive, dhe mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë.

Ndërsa mund të digjni rreth 100 kalori për milje duke ecur, lehtë mund ta dyfishoni këtë shifër mehiking. Dhe nëse lidhni një pako të rëndë në shpinë dhe ngjitni terrene të pjerrëta dhe të vështira, ky numër mund të rritet në mbi 500 kalori në orë, shkruan CNN.

Si hiking ashtu edhe ecja gjithashtu ndihmojnë në uljen e stresit dhe ankthit, siç bëjnë shumica e formave të aktivitetit fizik. Ushtrimet janë gjithashtu të shkëlqyeshme në përmirësimin e vigjilencës dhe përqendrimit, pakësimin e lodhjes dhe rritjen e funksionit tuaj të përgjithshëm njohës, sipas Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës. Por ecja ofron përfitime shtesë qetësuese sepse bëhet në natyrë.

Shumë studime gjatë viteve e kanë lidhur të qenit në natyrë me mirëqenien mendore. Sipas një studimi të Universitetit Cornell të vitit 2020, vetëm 10 minuta jashtë në një mjedis në natyrë rritet lumturia dhe pakësohet stresi fizik e mendor.

WWW.EXPRESS.MK

Share: