Демократскиот сојуз: Со изборот на старo-нова Влада бараме робусна борба против криминалот и корупцијата

Во пресрет на избор на стара-нова Влада, Демократскиот сојуз укажува на потребата од радикални промени во поставеноста, дејствувањето и приоритетите.

Во оваа насока, додаваат од партијата на Трајанов, освен реформите сврзани со евроинтеграциските процеси, Демократскиот сојуз инсистира и на: робусна борба против организираниот криминал и високата корупција, преку системски промени и формирање на Агенција за борба против криманалот, со висок степен на самостојност и посебни права и овластувања (ФБИ).

„Второ, испорачување на правдата преку законска можност за фер судење за монтираните судски процеси (Нема правда, Нема мир). Трето, реформа на судскиот и правниот систем во целина, преку ревизија на работата на секој судија, обвинител и припадник на МВР, департизација на службите за безбедност и администрацијата. Четврто, коренити реформи на изборните правила, укинување на системскиот монопол на четирите партии и Македонија да биде една изборна единица“, се додава во барањата на Демократскиот сојуз.

Само со конкретни и радикалнии чекори, велат од таму можат да се придвижат процесите во позитивна насока и да се отворат перспективи за развој на државата.

Текстот Демократскиот сојуз: Со изборот на старo-нова Влада бараме робусна борба против криминалот и корупцијата е превземен од МАКФАКС.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.