Од 22 до 29 ноември ќе се одржат третите Денови на медиумска писменост

„Виртуелно или реално – правилата се исти! Да бидеме медиумски писмени“ е мотото на Деновите на медиумска писменост кои годинава ги посветуваме на децата и младите, соопшти директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), Зоран Трајчевски на денешната прес-конференција.

Со неа се означи почетокот на манифестацијата, која ААВМУ и Мрежата за медиумска писменост ја организираат од 22 до 29 ноември.

„Тематската поставеност на овие Денови произлегува од најновиот развој на полето на медиумската писменост во земјава – официјалното влегување на медиумската писменост во програмите за основното образование, како пристап во предавањето, за што секако придонесоа сите досегашни заеднички напори за унапредување на медиумската писменост кај граѓаните од сите генерации“, истакна Трајчевски.

Во рамки на манифестацијата, со која по трет пат се приклучуваме кон одбележувањето на десеттата Глобална недела на медиумска и информациска писменост на УНЕСКО, ќе се одржат низа настани посветени на градењето и развојот на критичката свесност кај децата и младите, но и кај други целни групи кои се директно или индиректно поврзани со нив.

Сите информации поврзани со активностите и настаните, ќе бидат споделувани преку каналите за комуникација на Мрежата на „Твитер“ (@MediumPismenost), „Инстаграм“ (@mrezazamediumskapismenost), „Фејсбук“ (@MrezaZaMediumskaPismenost) и на интеренет-страницата www.mediumskapismenost.mk.

Текстот Од 22 до 29 ноември ќе се одржат третите Денови на медиумска писменост е превземен од МАКФАКС.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *