Бочварски до Арсовска: Да не се избрзува со запирање на проектот за брз автобуски превоз во Скопје

Верувам дека Градот Скопје и новата локална власт ќе ја променат одлуката за запирање на проектот за брз автобуски превоз (БРТ) после сознанијата кои ќе ги добијат за бенефитите од воведувањето на ваквиот превоз во Скопје, порача министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

„Ова е проект кој е планиран неколку години и согласно одлуките во Град Скопје е поднесено барање во Владата за изнаоѓање средства за финансиска поддршка за што се завршени постапките и се обезбедени средства, а и во Собранието е поминато и одобрено задолжувањето со кредит од 70 милиони евра преку ЕБРД. Проектот е одлично оценет од меѓународните експерти и со него се решава едно големо прашање. Затоа е добро да не се брза со таквите одлуки зашто носи многу бенефити, а и не видовме аргументи од другата страна зошто се запира проектот за брз автобуски превоз, рече Бочварски во одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција во Владата.

Тој информираше дека Предлог Буџетот на Министерството за транспорт и врски е проектиран на 11 милијарди и 865 милиони денари. За капитални проекти, предвидени се преку 91 процент или 10 милијарди и 885 милиони денари.

Со Буџетот се предвидува да се оствари високо ниво на реализација на капиталните инвестиции во делот на патната мрежа, железницата, гасификацијата и комуналната инфраструктура.

„Капитален проект на кој ќе посветиме големо внимание е изградба на железницата кон Бугарија за што предвидовме 2,5 милијарди денари. Силен фокус даваме на доизградба на автопатските делници на Коридор 8 како и Коридор 10 за што предвидовме 6,1 милијарда денари. Продолжуваме со изградба на канализации и водоводи во општините за што вкупно инвестираме 836 милиони денари. Ги засилуваме активностите за изградба на локални улици и патишта, а во буџетот обезбедивме и 246 милиони денари за Град Скопје за изградба на инфраструктура за брз автобуски превоз низ градот. Планираме да распишеме нов јавен повик за финансиска поддршка на нови авиолинии со оглед дека договорот со авиокомпанијата „Визер“ истекува следната година”, истакна Бочварски.

Додаде дека се предвидени и 275 милиони денари за доизградба на двата магистрални гасоводи, а се очекува да се започне со постапката за изградба на интерконекторот со Грција како и завршување на проектите за магистралните гасоводи од Гостивар до Кичево и Велес – Свети Николе.

„Очекуваме најитно Собранието да го изгласа анексот за продолжување на изградба на автопатот Кичево-Охрид и градежните работи да се засилат со потребната динамика. Одобрени се 63 нови инфраструктурни проекти. Следната година ќе се заврши изградбата на експресниот пат од Штип до Радовиш како и експресниот пат од Крупиште до Кочани. Интензивно продолжуваме со изградба на експресниот пат од Градско кон Прилеп и од Ранковце до Крива Паланка.

Градежните работи на автопатот Скопје-Блаце се одвиваат со добра динамика, очекуваме во следната година првата фаза да биде пуштена за сообраќај, а исто така да биде распишана и постапката за избор на изведувач за втората фаза од село Блаце до аеродром Стенковец”, изјави Бочварски.

Тој додаде дека се предвидени 18 милиони денари за изработка на Урбанистички планови за општини кои немаат доволно средства за оваа намена, а во рамки на Декада на Ромите се обезбедуваат 20 милиони денари за проекти во општините со ромско население.

Текстот Бочварски до Арсовска: Да не се избрзува со запирање на проектот за брз автобуски превоз во Скопје е превземен од МАКФАКС.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *