Pesë vjet pas paktit të paqes, dhuna ndjek Kolumbinë

Në vitin 2016, bota përshëndeti marrëveshjet e paqes që panë grupin gueril më të frikshëm të Amerikës Latine të dorëzonte armët për t’i dhënë fund një konflikti shkatërrues, gati gjashtë dekadash në Kolumbi, shkruan France24.

Por pesë vjet më vonë, paqja mbetet e brishtë dhe dhuna endemike.

Marrëveshjet ngadalësuan në mënyrë dramatike shkallën kombëtare të vrasjeve.

Rreth 3,000 njerëz në vit vriteshin mesatarisht gjatë më shumë se pesë dekadave si rezultat i drejtpërdrejtë i konfliktit, sipas Hernando Gomez Buendia të faqes së lajmeve Razon Publica.

Në vitin 2017, ky numër ra në 78.

Në përgjithësi, shkalla e vrasjeve në Kolumbi përpara vitit 2012, kur filluan bisedimet e paqes, ishte rreth 12,000 në vit — ato që lidhen drejtpërdrejt me konfliktin dhe jo, tha për AFP Juan Carlos Garzon i Fondacionit Ide për Paqe.

Nga viti 2013 deri në vitin 2016, ai ra në rreth 9,000 në vit.

Por shkalla është në rritje përsëri pasi Kolumbia përjeton periudhën e saj më të dhunshme në vite.

“Lajmi i keq është se midis janarit dhe shtatorit 2021, ne jemi përsëri në nivelin e 10,500 vrasjeve”, tha Garzon.

Pavarësisht shpërbërjes së Forcave të Armatosura Revolucionare të Kolumbisë (FARC), mijëra disidentë luftojnë rivalët për kontrollin e fushave të drogës, minierave të paligjshme të arit dhe rrugëve fitimprurëse të kontrabandës.

Share: