​Plenkoviq: Poloninë po dëshirojnë ta destabilizojnë përmes emigrantëve, ne kemi një problem të ngjashëm

Polonia po përballet me një përpjekje të orkestruar për të destabilizuar një fluks të organizuar ilegal të emigrantëve nga Bjellorusia, tha sot kryeministri kroat Andrej Plenkoviq pas takimit me homologun polak Mateusz Morawiecki në Banski Dvori, duke shtuar se Kroacia ndonjëherë ka një problem të ngjashëm.

“Polonia po përballet me një fluks të organizuar emigrantësh të paligjshëm nga Bjellorusia. Është një përpjekje e orkestruar për të destabilizuar Poloninë, Lituaninë dhe Letoninë. Mund të themi se Kroacia ndonjëherë përballet me tentativa jo të njëjta, por të ngjashme për migrim ilegal”, tha Plenkoviq.

Kjo është arsyeja pse Kroacia e di “sa e rëndësishme dhe e rëndësishme është të ruash kufijtë e Polonisë dhe Kroacisë, gjë që kontribuon në “sigurinë e qytetarëve tanë dhe respektimin e normave evropiane dhe ndërkombëtare”, shtoi kryeministri kroat.

Në muajt e fundit, autoritetet bjelloruse kanë transportuar emigrantë në mënyrë të organizuar, kryesisht nga Iraku, në kufijtë e Polonisë, Lituanisë dhe Letonisë.

Brukseli dhe Varshava akuzojnë Minskun se dëshiron të detyrojë Bashkimin Evropian të heqë sanksionet ekonomike të vendosura për shkeljet e të drejtave të njeriut në vend.

Kryeministri polak vuri në dukje se emigrantët janë një “instrument i presionit politik” që përdoret si “mjet për destabilizimin” e Polonisë.

Morawiecki beson se “kriza e emigrantëve të provokuar artificialisht”, akumulimi i ushtrisë ruse rreth kufirit me Ukrainën dhe përgjatë kufirit në rajonin e Kaliningradit, kriza energjetike është shkaktuar pjesërisht nga manipulimi i Rusisë me çmimet e gazit, format e presionit politik rus mbi Bashkimi Evropian.

Morawiecki tha se regjimet si Bjellorusia, të cilat inkurajojnë “destabilizimin përtej kufijve të tyre“, nuk janë përgjegjës për “ngritjen e proceseve të ndryshme destabilizuese” në Ballkan, duke mos specifikuar se cilin vend e kishte fjalën, por ndoshta duke iu referuar Rusisë.

Share: