Google dhe Universiteti i Stanford krijojnë kristalet e kohës

Një ekip studiuesish, duke përfshirë disa nga Stanford dhe Google, kanë krijuar dhe vëzhguar një fazë të re të materies, e njohur gjerësisht si një kristal kohor.

Ndërsa pengesat e mëdha teknologjike ende qëndrojnë në rrugën e krijimit të një kompjuteri që mund të shfrytëzojë fuqitë e fizikës kuantike, prototipet e hershme të sotme janë të aftë për arritje të jashtëzakonshme. Për shembull, krijimi i një faze të re të materies kristal i kohës.

Ashtu si struktura e një kristali përsëritet në hapësirë, një kristal i kohës përsëritet në kohë dhe, më e rëndësishmja, e bën këtë pafundësisht dhe pa asnjë hyrje të mëtejshme energjie – si një orë që funksionon përgjithmonë pa asnjë bateri. Kërkimi për të realizuar këtë fazë të materies ka qenë një sfidë e gjatë në teori dhe eksperiment – një sfidë që tani më në fund ka arritur të realizohet.

Në hulumtimin e botuar më 30 nëntor 2021, në revistën Nature, një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Stanfordit, Google Quantum AI, Instituti Max Planck për Fizikën e Sistemeve Komplekse dhe Universiteti i Oksfordit detajojnë krijimin e tyre të një kristali kohor duke përdorur llogaritjen kuantike Sycamore të Google hardware. /PCWorld Albanian

WWW.EXPRESS.MK

Share: