Paralajmëron diplomati gjerman: Vendimet e parlamentit të Republika Srpskas kërcënojnë paqen në Bosnjë

Përfaqësuesi i Lartë ndërkombëtar për Bosnjë e Hercegovinën, Christian Schmidt, dënoi ashpër vendimin e Parlamentit të Republika Srpska për të mbështetur planet për ndarjen e njësisë nga rendi kushtetues shtetëror dhe paralajmëroi se të gjithë në Bosnjë kanë detyrimin t’i përmbahen Marrëveshjes së Dejtonit.

“Unë dënoj fuqishëm aktet e miratuara nga Asambleja Kombëtare e Republika Srpskas më 10 dhjetor. Konkluzionet e miratuara detyrojnë autoritetet e RS-së të ndërmarrin veprime konkrete legjislative dhe të tjera që do ta shkelnin Marrëveshjen për Paqe”, tha Schmidt në një deklaratë.

Deklarata erdhi pasi parlamenti i RS votoi në favor të shumicës qeverisëse, të mbledhur rreth anëtarit serb të presidencës së BeH, Milorad Dodik, për ta tërhequr pëlqimin e njësisë për ligjet shtetërore mbi mbrojtjen dhe sigurinë, politikën tatimore dhe Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial.

Po ashtu, u miratuan edhe vendime sipas të cilave qeveria e RS duhet të përgatiste faturat brenda gjashtë muajve, të cilat do t’i transferonin të gjitha këto kompetenca në nivel entiteti. Schmidt vlerësoi se të gjitha këto përfaqësojnë aktivitete radikale politike dhe, me retorikën që i paraprinë, ato përfaqësojnë një kërcënim të drejtpërdrejtë për stabilitetin në Bosnjë e Hercegovinë.

“Unë bëj thirrje për respektimin e plotë të Marrëveshjes së Përgjithshme Kornizë për Paqe. Të gjitha palët duhet të veprojnë në këtë kuadër për të marrë vendime legjitime në frymën e kompromisit”, tha diplomati gjerman, duke shtuar se është i gatshëm të kontribuojë me vendosmëri dhe përgjegjësi.

Schmidt ka pasur kompetenca të gjera në dispozicion të tij që nga viti 1997, duke përfshirë mundësinë e imponimit të vendimeve dhe ligjeve dhe heqjen e zyrtarëve të zgjedhur në BeH, të cilët ai i konsideron kërcënim për zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit. Që nga marrja e detyrës në gusht, Schmidt ka theksuar vazhdimisht se këto kompetenca tani për tani janë në sirtar, por se ai do të dijë t’i përdorë ato nëse është e nevojshme.

Share: