Presidenti tunizian shpall referendumin kushtetues dhe cakton datën e re të zgjedhjeve

Presidenti tunizian Kais Saied tha të hënën se Tunizia do të mbajë një referendum kushtetues korrikun e ardhshëm, saktësisht një vit pasi ai mori pushtete të gjera në lëvizjet që kundërshtarët e tij i quajnë grusht shteti dhe se zgjedhjet parlamentare do të pasojnë në fund të 2022, raporton France24.

Në një fjalim në televizionin kombëtar, Saied njoftoi një “konsultim popullor” me popullin tunizian dhe tha se “projektet e tjera kushtetuese dhe ndryshime të tjera do të paraqiten në referendum” më 25 korrik 2022 – saktësisht një vit pasi ai shkarkoi qeverinë dhe kapi pushtete të gjera.

Ndryshimet në kushtetutë do të pasojnë konsultimin publik online dhe parlamenti do të mbetet i pezulluar derisa të zgjidhet një e re, tha Saied.

Marrja e pushtetit nga Saied më 25 korrik fillimisht fitoi mbështetje nga shumë tunizianë të lodhur nga partitë politike që shiheshin si thellësisht të korruptuara dhe të paaftë për të zgjidhur problemet e thella ekonomike të vendit.

Por që atëherë ai është përballur me demonstrata masive dhe akuza në rritje se po bëhet një autokrat i ri.

Grupet e të drejtave të njeriut kanë paralajmëruar vazhdimisht kundër gjykimit të civilëve në gjykatat ushtarake.

Share: