Сарафов: Брзината на автобусот била неусогласена со условите на патот

Истрагата за несреќата на автопатот Струма е при крај и се чекаат заклучоците од вештачењето. Можеби ќе бидат готови и пред Божиќ, изјави заменик главниот обвинител и директор на Националната истрага Борислав Сарафов.

„ Автобусот буквално се нанижал на заштитната ограда, а потоа се заглави меѓу двете заштитни огради. Има дозволена брзина и брзина во согласност со условите на патот. Дозволената брзина може да биде 120 km/h, но доколку условите на патот не дозволуваат, брзината мора да биде усогласена. Усогласената брзина може да се спушти до 40 km/h. Ќе почекам автомобилските експерти да го кажат својот заклучок и потоа ќе го соопштиме“ изјави Сарафов за БНТ.

Според него брзината на автобусот била прилично несоодветна со условите на патот.

„ Мислам дека возел 90 км/ч“. Барањата на еден професионален возач на автобус се повисоки отколку за кој било друг возач. Да, ознаките на патиштата не ги исполнуваат условите, но не постои причинско-последична врска помеѓу несреќата и лошата ознака. Обележувањето сугерира возачот да биде повнимателен и да вози внимателно, рече Сарафов.

Тој сепак, нагласи дека површината на патот на автопатот Струма ги исполнува условите и стандардните барања за патот.

Текстот Сарафов: Брзината на автобусот била неусогласена со условите на патот е превземен од МАКФАКС.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *