Digjitalizimi i gjykatave, qasja e shpejtë e thjeshtë e qytetarëve për marrjen e dokumenteve, sigurimi i kushteve optimale për kryerjen e funksionit gjyqësor dhe prokurorial

Digjitalizimi i gjykatave, qasja e shpejtë dhe e thjeshtë e qytetarëve për marrjen e dokumenteve, sigurimi i kushteve optimale për kryerjen e funksionit gjyqësor dhe prokurorial.
📌Në 100 ditët e para vazhduam aktivitetet për qeverisje efikase, të ndershme dhe të përgjegjshme!
✅U instalua dhe u lëshua në përdorim pajisje informatike kompjuterike në sallat e 5 gjykatave me çka do të rritet transparenca dhe barazia e palëve në procedurë. Janë nënshkruar edhe memorandume për interoperabilitet dhe për shkëmbim më të shpejtë të të dhënave me institucionet.
✅Janë siguruar shërbime digjitale për qytetarët, me çka mundësohet mënyrë e shpejtë, e lehtë dhe e thjeshtë e kërkimit dhe marrjes së dokumenteve apo të dhënave.
✅Vërtetime elektronike nga evidencat penale për persona fizik dhe juridik që janë në dispozicion në portalin kombëtar uslugi.gov.mk.
✅Me sukses po zbatohet sistemi për ndihmë juridike falas për qytetarët. Numri i kërkesave për ndihmë juridike sekondare pa pagesë është rritur për 53,7%. Pothuajse 20% më shumë qytetarë kanë marrë ndihmë juridike primare në krahasim me vitin e kaluar.
✅Në vazhdimësi po ndërmerren aktivitete për të ofruar kushte optimale për kryerjen efikase të funksionit gjyqësor dhe prokurorial. Po përkushtohemi për përmirësimin e statusit të tyre dhe pavarësinë financiare në shoqëri.
✅Filloi trajnimi i gjeneratës së VIII-të në Akademinë e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve Publikë për edukimin e kuadrove për gjyqtarë dhe prokurorë, e që është çelësi për funksionimin e pa ndërprerë të shtetit juridik.
✅Janë mbajtur seanca publike për zgjidhjet e reja ligjore:
👉Ligji për faljen
👉Ligji për ekspertizën
👉Ligji për drejtësi për fëmijët.
✅Finalizimi i implementimit të Strategjisë për reforma në sektorin e gjyqësorit 2017-2022.
📌Ministria e Drejtësisë edhe në periudhën e ardhshme do të fokusohet në forcimin e pavarësisë, paanshmërisë dhe transparencës së sistemit gjyqësor, përmirësimin e cilësisë dhe efektivitetit të shërbimeve gjyqësore për qytetarët.

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow

TË FUNDIT

Drejtësia dhe ndryshimet në modelin zgjedhor, Nuhiu: Do të angazhohemi për kod më të mirë zgjedhor

Ministria e Drejtësisë ka filluar procesin e përgaditjes së  ndryshimeve të modelit aktual zgjedhor dhe për këtë rast autoritetet e kësaj ministrie u kanë...

Lija e majmunit po i afrohet vendit, epidemilogu Elezi: Nuk ka hapësirë për panik, nuk është vdekjeprurëse

Lija e Muajmunëve është një tjetër virus që po përhapet nëpër Botë. Në Maqedoni ende nuk ka të infektuar, por dyshohet për një rast...

Afro një vit nën qeverisjen e talebanëve, thellohet varfëria në Afganistan! Qytetarët qëndrojnë në rradhë për të marrë ushqim

Dy radhë të gjata, njëra me burra, tjetra me gra, janë krijuar rreth një vendi të shpërndarjes së ndihmave të Programit Botëror të Ushqimit...

Dasmat në prag, bizneset “fërkojnë” duart

Sezoni veror në vendin tonë pritet më padurim nga ata të cilët planifikojnë të organizojnë dasmat e tyre. Edhe me më shumë padurim e...

Rrugë të zbrazura, shtëpi të boshatisura, betëm 15 shtëpi në fshatin Goshincë të Likovës

Heshtje dhe qetësi në rrugët e fshatit Goshincë të komunës së Likovës. Vështir të takosh njeri, e aq më pak të rinj. Ndonëse janë të...