Kovaçevski: Qeveria ka kapacitet demokratik, të rinjtë janë të përfshirë në krijimin e të gjitha politikave që lidhen me ta

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, sot mori pjesë në ngjarjen “Pjesëmarrje socio-politike e të rinjve” ku u prezantuan rezultatet e anketës telefonike të të rinjve, organizuar nga Fondacioni Vestminster.

“Është mirë kur kemi mundësi të dëgjojmë zërin e gjeneratave të reja. Është shumë e rëndësishme që ne si Qeveri të flasim hapur për kërkesat, sugjerimet dhe nismat e të rinjve. Pikërisht ky input, që si përfaqësues të institucioneve e marrim drejtpërdrejt nga ju të rinjtë, na jep mundësinë të jemi më të mirë dhe më të saktë në realizimin e pritshmërive tuaja. Është kontributi juaj në krijimin e politikave që vlejnë për gjeneratat e tashme dhe të ardhshme”, tha Kryeministri Kovaçevski në fjalimin e tij.

Kryeministri Kovaçevski theksoi se Qeveria dëgjon dhe ka kapacitet demokratik dhe po zhvillon qasje sistematike në zgjidhjen e problemeve me të cilat ballafaqohen të rinjtë. Ndër këto të arritura janë: Ligji i posaçëm për pjesëmarrjen e të rinjve dhe politikat rinore, plani operativ për programet dhe masat aktive të punësimit, Garancia për të rinjtë, përmes miratimit dhe zbatimit të Ligjit për praktikën, por edhe Ligjit për shtesat për të rinjtë. Me këto zgjidhje ligjore Qeveria ka treguar se mirëqenia e të rinjve dhe pjesëmarrja e tyre në jetën shoqërore dhe politikëbërje është prioritet kryesor.

Kryeministri vuri në dukje se pikërisht si rezultat i zgjidhjeve sistematike prej 43.2% në vitin 2015, papunësia e të rinjve tani është ulur në 28.3%. Në dialog të vazhdueshëm me studentët dhe gjimnazistët janë marrë masa për forcimin e standardit të studentëve dhe nxënësve. Për momentin mbi 36.000 studentë shfrytëzojnë vaktin e subvencionuar të studentëve në vlerë prej rreth 3.000 denarë në muaj dhe pothuajse kemi dyfishuar bursat studentore dhe studentore dhe kemi futur lloje të reja të bursave.

“Të gjitha këto i them vetëm si një nxitje që të gjithë ne të punojmë së bashku dhe më seriozisht për gjithçka që do t’ju mundësojë të realizoni ëndrrat tuaja këtu, në vend. Është e qartë për të gjithë ne që për të ndodhu kjo, duhet të punojmë në prioritete si sundimi i ligjit, stabiliteti ekonomik dhe social, mundësitë e barabarta për të gjithë dhe një mjedis të shëndetshëm. Unë e mbështet qëndrimin që vetëm të rinjtë e dinë se çfarë është më e mira për ta dhe për këtë ne vazhdojmë të jemi aleatët dhe partnerët tuaj në krijimin e një shoqërie në të cilën do të ketë vend që të gjithë të kuptojnë potencialin e tyre të plotë”, tha Kryeministri Kovaçevski.

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow

TË FUNDIT

Qehaja: Shtëpitë botuese nuk përjashtohen nga konkursi për botimin e teksteve shkollore

Drejtuesi i Institutit “EdGuard”, Rinor Qehaja, ka thënë se shtëpitë botuese nuk përjashtohen nga konkursi për botimin e teksteve shkollore. I ftuar në “Debat Plus”,...

Konfirmohet lajmi/ Kryetari i degës së ASH në Shkup shkarkohet nga VMRO për incidentin me armë zjarri

Drejtori Zudi Enuzi njëherit edhe kryetar i degës së ASH në Shkup, është shkarkuar nga pozita e ushtruesit të detyrës në ndërmarrjen publike Higjiena...

Hoxha: Hapi i parë është të kontrollohen recensentët

Analisti Ylli Hoxha, sa i përket projektligjit aktual për tekstet shkollore, ka thënë se nuk ka kujdes në botimin e teksteve shkollore. Hoxha në emisionin...

BDI: Incidenti i inskenuar nga aktivistët e koalicionit Aleanca – VMRO – Levica

Bashkimi Demokratik për Integrim fuqishëm dënon incidentet në protestat antieuropiane të nxitura nga elementet pro ruse në shoqërinë tonë, përfshirë edhe incidentin e inskenuar...