Nuredini: Duam të jemi pjesë e zgjidhjes për arritjen e neutralitetit të karbonit deri në vitin 2050, por duhet të sigurojmë legjislacion adekuat

Ministri i Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor, Naser Nuredini, me ftesë dhe organizim të Komunitetit të Energjisë, sot në Bruksel mori pjesë si panelist në ngjarjen e nivelit të lartë për Mekanizmin e Rregullimit të Kufirit të Karbonit CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), që është në fazën përfundimtare të miratimit nga Parlamenti Evropian.

Në këtë ngjarje, përfaqësues të lartë të Komunitetit të Energjisë shkëmbyen mendime mbi funksionalitetin e mekanizmit CBAM dhe perceptime nëse i njëjti mund të jetë një pykë mosmarrëveshjeje apo një katalizator për Komunitetin e Energjisë.

Në fjalimin e tij, ministri Nuredini iu referua aktiviteteve aktuale në nivel kombëtar në fushën e veprimit klimatik dhe angazhimeve kombëtare për tranzicion të gjelbër të ekonomisë, si dhe arritjes së synimeve për dekarbonizimin e proceseve prodhuese. Ministri Nuredini theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut dëshiron të jetë pjesë e zgjidhjes dhe duke përmbushur qëllimet ambicioze klimatike deri në vitin 2050 të arrijë neutralitetin e karbonit.

Por ai gjithashtu theksoi se si vend kandidat për anëtarësim në BE po përballemi me sfidën e përafrimit të legjislacionit kombëtar me atë të BE-së (i cili është dinamik), dhe atë jo vetëm nga pikëmpamja legjislative, por edhe nga pikëpamja administrative dhe teknike, jemi në fazën e krijimit të propozimit për taksimin e karbonit, por jemi përpara një sfide edhe më të madhe, ajo është tranzicioni i drejtë i ekonomisë.

Për këtë arsye e një rëndësie të veçantë do të jetë mbështetja e vazhdueshme nga BE-ja si nga aspekti financiarë ashtu edhe nga aspekti teknik/ ekspert.

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow

TË FUNDIT

Konfirmohet lajmi/ Kryetari i degës së ASH në Shkup shkarkohet nga VMRO për incidentin me armë zjarri

Drejtori Zudi Enuzi njëherit edhe kryetar i degës së ASH në Shkup, është shkarkuar nga pozita e ushtruesit të detyrës në ndërmarrjen publike Higjiena...

Hoxha: Hapi i parë është të kontrollohen recensentët

Analisti Ylli Hoxha, sa i përket projektligjit aktual për tekstet shkollore, ka thënë se nuk ka kujdes në botimin e teksteve shkollore. Hoxha në emisionin...

BDI: Incidenti i inskenuar nga aktivistët e koalicionit Aleanca – VMRO – Levica

Bashkimi Demokratik për Integrim fuqishëm dënon incidentet në protestat antieuropiane të nxitura nga elementet pro ruse në shoqërinë tonë, përfshirë edhe incidentin e inskenuar...