MPJ: Të dhënat e publikuara për përdorimin e gjuhës maqedonase në OKB janë spekulime

Lidhur me spekulimet e raportuara për përdorimin e gjuhës maqedonase në kuadër të Kombeve të Bashkuara, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Maqedonisë së Veriut informon se i vetmi dokument referues i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për atributet kryesore dhe të dhënat për vendet është UNTERM (shkurtesë e UN Terminology), njoftojnë nga MPJ.

“Në të ofrohen informacionet bazë për secilin vend: emrin zyrtar, emrin e shkurtër, gjuhën e shtetit, emrin e valutës, kodet ISO etj.

Sekretariati i OKB-së, si dhe të gjitha organet e tij, është i detyruar t’u përmbahet dhe t’i respektojë të dhënat e paraqitura në të (UNTERM). Të punësuarit e Sekretariatit të KB-së nuk kanë kompetenca për interpretim të çështjeve të këtilla. Sekretariati i KB-së udhëheq dhe ka kompetenca në menaxhimin e çështjeve rreth përdorimit të 6 gjuhëve zyrtare të Organizatës (angleze, frënge, spanjolle, arabe, kineze dhe ruse)”, thonë nga MPK.

Misioni i përhershëm i Maqedonisë së Veriut pranë KB-së në Nju Jork, theksojnë nga MPJ, mban takime të rregullta me përfaqësues të Sekretariatit të KB-së, dhe në atë drejtim nuk ka asnjë indikacion që mund të kenë lidhshmëri me spekulimet të publikuara.

“Në përputhje me interesin e opinionit, Misioni ynë në Nju Jork i kontaktoi përfaqësuesit e Sekretariatit, nga ku edhe zyrtarisht na u konfirmua praktika dhe rregullativa aktuale, përmes të cilave kategorikisht hedhen poshtë të gjitha spekulimet e raportuara në media për gjoja “instruksion të brendshëm në OKB për mënyrën e përdorimit të termit – Gjuha maqedonase”, shtojnë nga atje.

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow

TË FUNDIT

Konfirmohet lajmi/ Kryetari i degës së ASH në Shkup shkarkohet nga VMRO për incidentin me armë zjarri

Drejtori Zudi Enuzi njëherit edhe kryetar i degës së ASH në Shkup, është shkarkuar nga pozita e ushtruesit të detyrës në ndërmarrjen publike Higjiena...

Hoxha: Hapi i parë është të kontrollohen recensentët

Analisti Ylli Hoxha, sa i përket projektligjit aktual për tekstet shkollore, ka thënë se nuk ka kujdes në botimin e teksteve shkollore. Hoxha në emisionin...

BDI: Incidenti i inskenuar nga aktivistët e koalicionit Aleanca – VMRO – Levica

Bashkimi Demokratik për Integrim fuqishëm dënon incidentet në protestat antieuropiane të nxitura nga elementet pro ruse në shoqërinë tonë, përfshirë edhe incidentin e inskenuar...