Kërkoi debat me Kovaçevskin, Bytyqi ka një porosi për Mivkoskin

Zëvendëskryeministrin përgjegjës për çështje ekonomike, Fatmir Bytyqi ka reaguar në lidhje me kërkesën e kreut të VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski i cili tha se ka...

FIZHT dhe IME nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi, drejtori Halili: Mbështesim dhe përmirësojmë transformimin digjital

Fondi i Inovacioneve dhe i Zhvillimit Teknologjik, Qendra për transferim të teknologjisë dhe inovacionit pranë Fakultetit të elektroteknikës dhe teknologjive informative – INOFEIT dhe Programi Zviceran rritje të punësueshmërisë së tregut (IME) nënshkruan një Memorandum bashkëpunimi, me qëllim krijimin dhe përmirësimin e mekanizmave për të mbështetur proceset e transformimit digjital tek ndërmarrjet maqedonase përmes prezantimit dhe aplikimit të zgjidhjeve digjitale.

Përmes një bashkëpunimi të tillë theksohet rëndësia e transformimit digjital të proceseve kyçe në ndërmarrjet, që është thelbësore për rritjen e produktivitetit dhe konkurrencës së ndërmarrjeve maqedonase dhe ekonomisë në tërësi.

“Bashkëpunimi i suksesshëm i deritanishëm ndërmjet FIZHT dhe IME vazhdon në drejtim të zhvillimit të ekosistemit maqedonas duke mbështetur procesin e transformimit digjital dhe duke përmirësuar nivelin e digjitalizimit të ndërmarrjeve maqedonase. Mbështetja e zgjidhjeve inovative digjitale do të kontribuojë në zhvillimin e llojeve të reja të inovacioneve dhe rritjen e përshpejtuar të ndërmarrjeve. Me këto aktivitete do të kontribuojmë edhe në përforcimin e pozitës së Qendrës së Inovacionit Digjital pranë Qendrës për transferim të teknologjisë dhe inovacionit (INOFEIT DIH) si ofrues i shërbimeve të digjitalizimit one-stop shop”, tha Festim Halili, drejtor i Fondit për Inovacione dhe Zhvillim Teknologjik.

Aktivitetet janë planifikuar të zhvillohen në dy faza – në fazën e parë do të bëhet ekzaminimi i nevojave për digjitalizim e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, ndërsa në fazën e dytë është planifikuar që Fondi të shpallë Thirrje për grante të bashkëfinancuara për zhvillimin dhe implementimin e zgjidhjeve inovative digjitale.

“Qendra e inovacionit digjital e INOFEIT, si ofrues i shërbimeve për ndërmarrjet në drejtim të transformimit digjital, do të udhëheqë fazën e parë të realizimit të aktiviteteve, të parapara me Memorandumin e bashkëpunimit. që nënshkruam sot. INOFEIT DIH me mbështetjen e Programit Zviceran IME së shpejti do të publikojë një thirrje për ndërmarrjet që janë të interesuara të analizojnë pjekurinë e tyre digjitale dhe të zbulojnë nevojat për zgjidhje digjitale. – Analiza e ndërmarrjeve do të bëhet sipas një metodologjie të përafruar me praktikat moderne në vendet e BE-së me të cilat ndërmarrjet do të marrin një vlerësim të detajuar të potencialit për transformimin e ardhshëm digjital,  rritjen e ardhshme si dhe teknologjitë/mjetet kyçe të nevojshme për transformimin digjital dhe ngritjen e nivelit të pjekurisë digjitaletha Prof. Vladimir Atanasovski, udhëheqës në INOFEIT.

Aktivitetet do t’u drejtohen ndërmarrjeve nga fushat e definuara me procesin e specializimit të zgjuar: 1) bujqësia e zgjuar dhe ushqimi me vlerë të shtuar, 2) teknologjitë e informacionit dhe komunikimit, 3) ndërtesat dhe materialet e qëndrueshme dhe të zgjuara, 4) industria mekanike dhe e përpunimit të metaleve (industria 4.0), 5) turizmi dhe 6) energjetika.

“Aktivitetet e parapara në kuadër të Memorandumit do të mundësojnë avancimin e ndërmarrjeve maqedonase në drejtim të shkallës më të lartë të digjitalizimit dhe transformimit digjital. Qëllimi i mbështetjes Zvicerane është të rrisë gatishmërinë digjitale të ndërmarrjeve, dhe nëpërmjet investimeve në zgjidhjet digjitale të përmirësojë efikasitetin dhe produktivitetin e tyre në punë, gjë që do të çojë në një konkurrencë më të madhe në tregjet e brendshme dhe të jashtme, dhe në të njëjtën kohë do të krijojë kushte për krijimin e vendeve të reja të punës.tha Goran Damovski, drejtor i Programit Zviceran për rritje të punësueshmërisë së tregut (IME).

Në periudhën e ardhshme do të publikohet Thirrja për grante të bashkëfinancuara për zhvillimin dhe implementimin e zgjidhjeve inovative digjitale në përputhje me Programin Vjetor të Punës së FIZHT për vitin 2022, Shtylla 2 – Mbështetje për Zhvillimin e Biznesit, pjesa: Sfidat Tematike. – Qendrat startup dhe Qendrat e inovacionit digjital (Digital Innovation Hub – DIH), me çka në kohë do të pasojnë informacione në mediat sociale dhe sesione informative të njëpasnjëshme.

Latest Posts

Familja ka identifikuar trupin e pajetë të 22-vjeçarit nga Kumanova, do të bëhet edhe autopsia

Pas gjetjes së një trupi të pajetë mëngjesin e sotëm rreth orës 10:40 në ujërat e lumit Vardar në afërsi të kazermës Erebino, familjarët...

Kërkoi debat me Kovaçevskin, Bytyqi ka një porosi për Mivkoskin

Zëvendëskryeministrin përgjegjës për çështje ekonomike, Fatmir Bytyqi ka reaguar në lidhje me kërkesën e kreut të VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski i cili tha se ka...

Maksuti: Në rrjedhat e lumit Vardar, në afërsi të “Erebinës” është gjetur trupi të cilin ne e kërkonim disa ditë

Drejtori i Drejtorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim, Bekim Maksuti, në prononcim para mediumeve ka theksuar se është gjetur trupi të cilin ne e...

Grubi: “Ngushëllime të sinqerta familjes Ramadani, ndajmë dhimbjen me ta!”

Zëvendëskryeministri i parë, Artan Grubi ka shprehur ngushëllime të sinqerta për familjen Ramadani e cila në një fatkeqësi humbi të birin, Erdanin. Duke shpërndarë një...