Bekteshi: Analizat do të tregojnë nëse do të mbetet koha verore apo ajo dimërore

Analizat, sipas ministrit të Ekonomisë Kreshnik Bekteshi, do të jenë gati në fund të javës, ndërsa vendimi për kohën verore apo dimërore duhet të merret në fund të muajit. Edhe kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se nuk do të mund të thotë se çfarë vendimi do të merret në kohë derisa t’i shohë analizat.

Analizat e bëra nga Ministria e Ekonomisë, të cilat duhet të jenë gati në fund të javës, do të tregojnë nëse do të ketë kalim në orën dimërore apo do të mbetet përllogaritja verore. Kështu tha sot ministri Kreshnik Bekteshi, pasi dje Qeveria bëri të ditur se është e mundur të mbahet ora verore, e cila duhej të përfundonte deri më 30 tetor, për të kursyer energjinë elektrike në vend.

“Analizat janë duke u bërë dhe me siguri do të jenë gati në fund të javës, pas së cilës duhet të merret vendimi në fund të muajit sipas ligjit.” – tha Bekteshi, duke u përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas konferencës së sotme për media në të cilën u paralajmërua fillimi i funksionimit të termocentralit diellor në Svetinikolë.

Edhe kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se nuk do të mund të thotë se çfarë vendimi për përllogaritjen e kohës do të merret derisa t’i shohë analizat, por thotë se ka disponim që të mbetet përllogaritja verore.

“Do të shohim nëse do të vazhdojmë me orën verore deri tani apo si do ta bëjmë ndryshimin. Për momentin, nuk mund t’ju them, do të doja të shihja analizat. Për momentin ka më shumë Për që të largohen nga koha e verës, por le të shohim të gjitha analizat e detajuara dhe pastaj do të marrim një vendim.” – tha Kovaçevski, përcjell Nistori.

Pas seancës së djeshme të qeverisë, Qeveria ka ngarkuar Ministrinë e Ekonomisë që të shqyrtojë mundësitë e zgjatjes së mundshme të aplikimit të kohës verore, me qëllim të kursimeve shtesë në konsumin e përgjithshëm të energjisë elektrike.

Praktikisht, kjo do të thotë që në muajt e dimrit agimi do të jetë një orë më vonë, por edhe dita do të zgjasë më shumë, kështu që në vend që të fillojë të errësohet, për shembull, në orën 16:00, do të errësohet në orën 17:00.

Ora dimërore fillon nga fundjava e fundit e tetorit, e cila i kthen akrepat e orës një orë prapa.

Debati për heqjen e orës dimërore dhe verore u hap nga Komisioni Evropian (KE) katër vjet më parë. Më pas, në një sondazh online, rreth 83 për qind e banorëve të BE-së deklaruan se ishin “pro” për heqjen e kësaj mënyre të numërimit të kohës, pas së cilës KE-ja paraqiti një propozim zyrtar në Parlamentin Europian, i cili e miratoi atë në vitin 2019.

Prandaj, heqja duhet të ishte aplikuar nga viti i kaluar, ku secili shtet anëtar duhet të zgjedhë se cilin sistem orar do të mbajë. Megjithatë, në praktikë kjo nuk ndodhi.