Grubi zbardh pamjet e objektit të UNT-së në kazermën Ilinden

Zëvendëskryeministri i parë, Artan Grubi në vigjilje të festës së flamurit, ka zbuluar pamjet e projektit në të cilin do të studiojnë studentët e...

Modeli i ri i subvencionimit në bujqësi para Qeverisë

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Ljupço Nikollovski kumtoi se sot në mbledhje qeveritare do të prezantohet modeli i ri i sunbencionimit.

Ai pret, siç thekson në profilin e tij zyrtar në Fejsbuk, bujqit ta kuptojnë drejtë politikën e re.

“Do ta prezantojmë modelin e ri të subvencionimit me çka do të rrumbullakësojmë fillim të një procesi të rëndësishëm. Pasojnë konsultime me të gjitha palët e involvuara pas çka në mënyrë të qartë do të prezantohet para tërë opinionit. Pres që bujqit ta kuptojnë drejtë politikën e re e cila para së gjithash është në interesin e tyre”, theksoi Nikollovski.

Siç paralajmëroi Nikollovski në brifing me gazetarët muajin e kaluar, modeli i ri i subvencionimit i krijuar me Agjencinë Pagesore, pritet të jetë i zbatueshëm prej 1 janarit të vitit 2023. Në thelbin e modelit të ri, përmendi, është pagesa e paradhënies.

Modeli ekzistues i subvencionimit, vlerësoi ministri, nuk i jep efektet e dëshiruara dhe tregon për manipulime dhe mundësi keqpërdorimi.

“Të rritet mbështetja për kulturat dhe prodhimet që i kërkon tregu sipas shembullit të përvojave evropiane, pagesat e drejtpërdrejta të kahëzohen drejt qëndrueshmërisë afatgjate të bujqve aktivë, veprimtaria kryesore e të cilëve është bujqësia, si dhe mirëmbajtja e sipërfaqeve të punueshme bujqësore dhe rritja e prodhimit të ushqimit, janë qëllimet kryesore që duhet t’i arrijë modeli i ri. Subvencionet ekzistuese për bujqit nuk do të shkurtohen, përkatësisht do të shpërndaheshin në disa programe të ndryshme. Modeli i ri do të thotë pagesë më e shpejtë dhe bujqit t’i kenë me kohë paratë në mënyrë që të fillojnë prodhimin e ri. Baza e këtij modeli është pagesa e paradhënies së subvencioneve, përkatësisht 30 për qind nga subvencionet e përgjithshme bujqit do t’i marrin edhe para se të përfundohen kontrollet administrative në Agjencinë pagesore. Me vetë paraqitjen, ata do të marrin 30 për qind subvencione në mënyrë që ta fillojnë prodhimin. Qëllimi është të arrijmë edhe kontroll më të madh të shfrytëzimit të këtyre mjeteve”, tha Nikollovski në brifing.

Latest Posts

Deri të mërkurën e hapur mundësia për subvencionimin e pastrimit të oxhaqeve në Shkup

Qytetarët e Shkupit do të mund të aplikojnë deri të mërkurën për të marrë mbështetje financiare deri 1 200 denarë për pastrimin e oxhaqeve...

Grubi zbardh pamjet e objektit të UNT-së në kazermën Ilinden

Zëvendëskryeministri i parë, Artan Grubi në vigjilje të festës së flamurit, ka zbuluar pamjet e projektit në të cilin do të studiojnë studentët e...

Rusia nuk i ndal bombardimet/ Rikthehet energjia elektrike në Kiev

Bombardimet ruse  vijojnë  në ditën e 277. Si pasojë e sulmeve të fundit në një qytet  në Ukrainën qendrore disa shtëpi dhe ndërtesa...