Nis një peticion kundër filmit serb të Bosnjës që “mohon gjenocidin”

Më shumë se 15,000 njerëz kanë nënshkruar një peticion për të ndaluar premierat në qytete evropiane të filmit dokumentar kontrovers të Boris Malagurskit për serbët e Bosnjës, duke pretenduar se ai shtrembëron faktet për gjenocidin e Srebrenicës.

Një peticion i nisur nga Instituti për Hulumtimin e Gjenocidit në Kanada në një përpjekje për të parandaluar premierat në Gjermani, Zvicër, Austri, Belgjikë dhe Holandë të filmit të Boris Malagurski “Republika Srpska: Lufta për Liri” ka mbledhur deri më tani 15,000 firma.

Instituti për Hulumtimin e Gjenocidit në Kanada pretendoi se filmi “mohon gjenocidin boshnjak dhe ligjet dhe vendimet e gjykatave ndërkombëtare dhe të Kombeve të Bashkuara”.

“Shfaqja e planifikuar e filmit është një gabim i madh sepse përmbajtja e filmit përpiqet të barazojë viktimat e gjenocidit dhe kriminelët duke rishikuar faktet historike, shkencore dhe gjyqësore rreth gjenocidit në Bosnje dhe Hercegovinë”, tha ai.

Një pjesë e filmit, i cili pretendon se portretizon “historinë e luftës shekullore të popullit serb” u xhirua në Qendrën Përkujtimore të Srebrenicës, duke zemëruar familjet e viktimave të gjenocidit të boshnjakëve të vitit 1995.

Traileri i filmit, i cili u publikua për publikun, lavdëron themelimin e entitetit të Republikës Srpska në agresionin në Bosnje dhe Hercegovinë në 1992-1995 si një luftë kundër “skllavërisë” dhe një “luftë për liri”, tha Instituti për Hulumtimin e Gjenocidit në Kanada.

Malagurski, i cili ka punuar si redaktor dhe drejtues për disa emisione televizive dhe si korrespondent për kanalin rus të mbështetur nga shteti RT, shkroi në Twitter se “kundërshtarët më të zëshëm të filmit tim të ardhshëm “Republika Srpska: Lufta për Liri” nuk e kanë parë filmin.”

“Pse disa njerëz angazhohen verbërisht në një fushatë për të ndaluar filmin duke pretenduar se ai pretendon gjëra që në fakt nuk është e vërtetë?” pyeti ai.

Sipas raporteve të medias, qyteti i Banja Lukës, qendra administrative e Republikës Srpska, mbështeti prodhimin e filmit me 30,000 marka boshnjake (rreth 15,000 euro), ndërsa pjesa tjetër u financua nga donacione.

Në fillim të kësaj jave, kryetarja e komunës së Sarajevës, Benjamina Karic, i shkroi kryetarit të bashkisë së Salzburgut, Harald Preuner, duke i bërë thirrje që të anulojë premierën e planifikuar në qytetin austriak.

“Dësiroj t’ju kërkoj të ndaloni premierën e filmit ‘Republika Srpska: Lufta për Liri’ në qytetin tuaj. Ky film nuk është art, por propagandë që shtrembëron faktet dhe lavdëron ideologjitë që shkaktuan ndarjen e vendit tonë, gjenocidin dhe krimet e shumta të luftës”, shkroi Karic në letrën e saj.

Deri më tani, katër shfaqje janë anuluar – në Duseldorf në Gjermani, Bruksel dhe Antuerp në Belgjikë dhe Klagenfurt në Austri. Premiera botërore e këtij filmi u mbajt më 1 tetor në Banja Luka.

Malagurski është i njohur në Serbi për fushatën e tij për të ndaluar anëtarësimin e Kosovës në Organizatën e Trashëgimisë Botërore të OKB-së UNESCO. Në fjalimet e tij publike, ai shpesh i referohet Kosovës dhe Republikës Srpska si pjesë e Serbisë./BalkanInsight