Kovaçevski: 80 milionë euro mbështetje nga Bashkimi Evropian për Maqedonin për përballjen me krizën energjetike

Bashkimi Evropian do t’i japë mbështetje financiare Maqedonisë së Veriut për t’u përballur me krizën energjetike. Transhi i parë është në vlerë prej 80 milionë euro, i cili do të përdoret për mbështetje buxhetore në vend deri në fund të vitit, njoftoi kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski në konferencën e përbashkët për shtyp të sotëm me Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, transmeton InfoShqip.

“Kemi biseduar me presidentin e Komisionit Evropian, kemi biseduar në nivel të Komisionerëve Evropianë për Financa dhe në nivel të Komisionerëve Evropianë për Energji. Në të gjitha këto bisedime morën pjesë edhe ministrat e ekonomisë dhe financave. Kësti i parë i ndihmës, siç tha kryetari i komisionit, është një grant prej 80 milionë eurosh që do të përdoret për mbështetje buxhetore në vend, deri në fund të vitit. Pra, në dy muajt e ardhshëm do të kryhen të gjitha formalitetet dhe tashmë nga janari do të mund të tërheqim fondet për mbështetje buxhetore.

Kjo do të thotë se ato burime financiare në muajt më të vështirë, janar, shkurt, mars, do të mund të përdoren për të përballuar krizën energjetike, pra për qëllimet që do të parashikojë buxheti me buxhetin e vitit 2023, i cili së shpejti do të miratohet. nga Qeveria dhe do të hyjë në Kuvend”, theksoi kryeministri Kovaçevski.

Në të njëjtën kohë, kryeministri Kovaçevski theksoi se kjo nuk do të jetë e vetmja ndihmë sepse, siç paralajmëroi presidenti i Komisionit Evropian Von der Leyen, tashmë është duke u konsideruar ndihma e re, jo vetëm në grante, por edhe në ndihma rajonale për financimin e kapitalit. projektet për lidhje me gaz dhe për sigurimin e burimeve të reja të furnizimit me energji elektrike. Këtu, siç tha kryeministri Kovaçevski, para së gjithash mendohet për projekte të mëdha që janë planifikuar në rajon për ndërtimin e termocentraleve të gazit dhe termocentraleve të tjera energjetike për të stabilizuar prodhimin e energjisë elektrike në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.