Drejtorët që nuk i kanë paguar faturat e energjisë do të japin llogari në qeveri

Shkup, 6 Dhjetor – Kryeministri Dimitar Kovaçevski të hënën deklaroi se për disa nga institucionet që kanë borxhe të energjisë elektrike ka faktorë të...

Maqedonia e Veriut nuk ka në plan rikthimin e shërbimit ushtarak

Edhe pse vendet e rajonit po planifikojnë rikthimin e shërbimit ushtarak të detyrueshëm, Maqedonia e Veriut nuk e ka në plan të ndërmerr ndonjë vendim të tillë. Nga Ministria e Mbrojtjes thonë se për momentin as në ministri e as në shtabin e përgjithshëm të Ushtrisë nuk ka filluar ndonjë proces.

“Numri dhe struktura e personelit të Ushtrisë janë krijuar për të përmbushur objektivat e NATO-s për aftësi si dhe për ndërveprim me forcat e NATO-së. Sipas rishikimit strategjik të mbrojtjes, struktura aktuale është parashikuar të jetë 6800 pjesëtarë, me plotësime prej 96 për qind. Ndërsa në përputhje me futjen e kapaciteteve dhe përmirësimin e strukturës, do të plotësoheshin të gjitha kërkesat, standardet dhe ndërveprimi me NATO-n”, njoftojnë nga Ministria e Mbrojtjes.

Ekspertët e sigurisë vlerësojnë se duhet të bëhet profesionalizimi i ushtrisë ndërsa sistemi i tillë i rekrutimit nënkupton kthim mbrapa për disa hapa.

“Establishmenti politik, komandanti i përgjithshëm dha deklaratë të prerë se është braktisur ekipi i rekrutimit në vitin 2006 dhe as tani e as në të ardhmen nuk do të shihet opsioni i tillë për kthim të shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Qëndrimi i tillë i vendimmarrësve në mbrojtje është i arsyeshëm dhe është mbi baza të detyrimeve të ndërmarra nga ana e vendit tonë, për përgatitjen për gatishmëri luftarake dhe mirëmbajtjen e saj si vend anëtar i NATO-së”, deklaroi Marjan Gjurovski, profesor.

Profesori i sigurisë Gjurovski thekson se shërbimi ushtarak i detyrueshëm, në krizën ekonomike që ndodhemi, do ta ngarkonte në mënyrë shtesë buxhetin e Ministrisë së Mbrojtjes.

“Ushtria dhe sektori i mbrojtjes nuk është qendër arsimore që të përmirësojë lëshimet nga arsimi fillor, i mesëm apo lëshimi që të rinjtë dhe prindërit e tyre kanë bërë gjatë zhvillimit të personit, shteti nuk mund ta bëjë sepse nuk është reformator arsimor apo sistem ku do të kthehet kultura shtëpiake, arsimimi. Kjo absolutisht më së paku do të reflektohej në gatishmërinë e saj ushtarake”, tha Marjan Gjurovski, profesor.
Debati për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak në shumë vende të rajonit u aktualizua sidomos pas luftës në Ukrainë, me qëllim të forcimit të kapaciteteve të Ushtrisë.

Latest Posts

50 vjetori i misionit të fundit me astronautë drejt Hënës, Apollo 17

Kapsula Orion e NASA-s po rrotullohet në orbitën e Hënës këtë javë, duke përgatitur kështu rikthimin e misioneve me ekuipazh në sipërfaqen e Hënës....

Portugalia “tenis” me Zvicrën/ Luzitanët mposhtën 6 me 1 helvetët

Portugalia luan pingpong me Zvicren duke fituar me rezultatin e thelle 6 me 1.Skuadra helvete zhvilloi nje ndeshje shume te dobet dhe pa...

Seanca e 106-të e Qeverisë, Grubi: Miratuam donacion për Ukrainën dhe përmirësojmë kushtet e punës për personat me aftësi të kufizuara

Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka mbajtur seancën e 106-të në të cilën janë miratuar disa vendime. Zëvendëskryeministri i parë, Artan Grubi ka njoftuar opinionin...