BDI e bashkuar rreth frontit për Europë

Pas përfundimit të mbledhjes së BDI-së që u mbajt në Tetovë, Ali Ahmeti para mediave ka deklaruar se tema ka qenë fronti për Europë...

“Mos i prisni thonjtë natën”, nga e ka zanafillën kjo këshillë e gjysheve tona

Besëtytnitë janë besime ose praktika që konsiderohen të paarsyeshme ose të mbinatyrshme nga jo-besimtarët. Ato i atribuohen fatit, magjisë, të mbinatyrshmes ose frikës nga e panjohura. Por për ata që besojnë, këto bestytni merren seriozisht.

Cilat besëtytni lidhen me prerjen e thonjve gjatë natës?

Besëtytnitë janë më të përhapura në disa kultura se të tjerat. Ka gjëra të zakonshme e të pabesueshme. Nga ana tjetër, ka bestytni që merren më seriozisht, si një bestytni nga kulturat hindu, japoneze dhe të tjera aziatike që i ndalon ata të presin thonjtë gjatë natës.

•Në kulturën hindu
Në Indi ata që praktikojnë hinduizëm kanë një besim të fortë se thonjtë dhe flokët nuk duhet të priten gjatë natës.
Ky nocion i referohet Lakshmit, perëndeshës hindu të pasurisë dhe fatit të mirë.

Thonjtë, veçanërisht thonjtë e këmbëve dhe flokët kanë shumë papastërti dhe baktere mbi dhe nën to.
Teoria është se prerja e thonjve gjatë natës lë papastërti rreth shtëpisë.
Lakshmi viziton natën dhe hindusët besojnë se prania e papastërtive në shtëpi do të shihet si një shenjë mosrespektimi, duke sjellë zemërimin e saj mbi ta.
Të zemërosh Lakshmin rezulton në humbjen e parave të shtëpisë dhe rënien në varfëri.
Megjithëse nuk ka asnjë provë të vërtetë që kjo është e vërtetë, shumica e ndjekin këtë rregull.

•Në kulturën japoneze
Në Japoni, prerja e thonjve gjatë natës është gjithashtu e ndaluar.
Në këtë besim, kushdo që refuzon të qëndrojë merr një dënim shumë më të përhershëm.
Kultura dikton që prerja e thonjve gjatë natës do t’ju mbajë të mos jeni aty kur prindërit tuaj të ndërrojnë jetë.
Pse?
Sepse ti do të ndërrosh jetë para se ta bëjnë ata.

Për më tepër, besëtytnia japoneze është se shkurtimi i thonjve do të rezultojë në shkurtimin e jetëgjatësisë.

•Kulturat tajlandeze besojnë se prerja e thonjve gjatë natës përfaqëson prerjen e kockave të prindërve tuaj, ndërsa kultura kineze beson se prerja e thonjve gjatë natës do të çojë në shpirtrat që ju shkaktojnë makthe.

 

Latest Posts

“Bashkë Fitojmë” zyrtarizon kandidatët për këshillat bashkiakë, Ilir Alimehmeti kryeson Tiranën

Kryesia e drejtuar nga Sali Berisha miratoi kandidatët për keshillat bashkiakë, pasi kandidatët për kryetar bashkie janë zgjedhur nga procesi i primareve në fillim...

Putin: Rusia do të vendosë armë bërthamore taktike në Bjellorusi

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, thotë se Moska ka arritur marrëveshje për të vendosur armë bërthamore taktike në territorin e aleates së ngushtë, Bjellorusisë,...

Uniformat e policisë në Maqedoni edhe në gjuhën shqipe, hyn në fuqi ligji

Hyn në fuqi Dekreti për uniformat dhe shenjat në uniformat e policisë, të cilën Qeveria e miratoi para një viti në bazë të Ligjit...