Të shprehurit më mirë në gjuhë të huaja sesa në gjuhën amtare po shqetëson mësimdhënësit në shkolla

Të shprehurit më mirë në gjuhë të huaja sesa në gjuhën amtare po shqetëson mësimdhënësit në shkolla. Mexhait Ameti, mësues i gjuhë angleze tha...

Inflacioni në nivelin më të lartë të 41 viteve të fundit në Britaninë e Madhe

Sipas të dhënave të publikuara sot, norma vjetore e inflacionit të konsumatorit në Britaninë e Madhe përgjatë muajit tetor arriti në nivelin më të lartë në 41 vitet e fundit, që është mbi pritshmëritë e tregut, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të gazit dhe energjisë elektrike.

 

 

”Çmimi i konsumit është rritur me 11,1 për qind në bazë vjetore në tetor, nga një rritje prej 10,1 për qind në shtator”, sipas të dhënave të Zyrës për Statistikat Kombëtare (ONS).

 

 

Shifra ishte shumë mbi objektivin e Bankës së Anglisë prej 2,0 për qind dhe parashikimin e saj maksimal prej 10,9 për qind.

 

 

Çmimet e gazit dhe energjisë elektrike u rritën me 128,9 për qind, treguan të dhënat.

 

 

“Kontributi i dytë më i madh i rritjes që çoi në ndryshim erdhi nga rritja e çmimeve të ushqimeve, ndërsa transporti dha kontributin më të madh në rënien kompensuese”, thuhet në deklaratën e ONS-së.

 

 

Inflacioni bazë vjetor, duke përjashtuar energjinë, ushqimin, alkoolin dhe duhanin, u rrit në 6,5 për qind në tetor, përsëri në nivelin më të lartë historik.

Latest Posts

110 vjetori i pavarësisë/ Shqipëria dhe Kosova mblidhen në Kuvend të përbashkët

Shqipëria dhe Kosova kanë zhvilluar sot mbledhjen e parë të përbashkët mes tyre në Kuvend, me rastin e 110 vjetorit të pavarësisë.   Mbledhja e...

Ukraina nis programin e ndihmës ushqimore për të marrë mbështetjen afrikane dhe aziatike

Ukraina ka njoftuar për nisjen e një programi ndërkombëtar ndihme të quajtur “Gruri nga Ukraina”, një iniciativë kjo për të fituar mbështetjen e...