Ademi: Ndryshimet kushtetuese nuk do të dëmtojnë Maqedoninë

Kryetari i Komisionit Parlamentar për Çështje Evropiane, Arbër Ademi, në fjalimin e tij në seancën e pestë plenare të Konventës Nacionale për Bashkimin Evropian në Maqedoninë e Veriut (KNBE-MK) theksoi se vendi nuk do të pësojë asnjë dëm nëse përmbushim kushtin për të ndryshuar Kushtetutën dhe për të filluar negociatat me BE-në.
Kolegu i tij nga Komiteti Nacional për Çështje Evropiane, deputeti nga VMRO-DPMNE, Aleksandar Nikollovski tha se partitë kryesore politike në Maqedoni kanë konsensus për çështjen e zgjerimit të Unionit dhe kërkoi që ky proces të mos keqpërdoret.
Ademi tha se jemi para një sfide të madhe që ka të bëjë me ndryshimet kushtetuese dhe parakusht për hapjen e klasterave. Personalisht, por ky është edhe qëndrimi i BDI-së, tha Ademi, “Republika e Maqedonisë së Veriut nuk do të pësojë asnjë dëm nëse e përmbushim këtë kusht dhe në kushtetutën sonë përfshihen edhe bashkësitë tjera etnike, përfshirë atë bullgare”.
Sipas tij, këtë duhet ta bëjmë sa më shpejt që të jetë e mundur, nëse realisht e duam, dhe jo vetëm deklarativisht të ndjekim rrugën evropiane.
“Unë jam mbështetës i sigurimit të një konsensusi të gjerë shoqëror shtetëror ndërpartiak. Unë besoj dhe jam thellësisht i bindur se nuk kemi të drejtë të heqim dorë nga synimet strategjike të vendosura, të cilat janë brezash dhe nuk janë funksion i politikës ditore. Unë e mbështes plotësisht Qeverinë dhe përpjekjet e institucioneve tona për të hyrë në BE në vitin 2030. Të merremi më pak me politikë dhe të fokusohemi më shumë në reforma”, tha Ademi.
Kryetari i Këshillit Nacional për Integrime Evropiane në Kuvend, Aleksandar Nikollovski, theksoi se për qytetarët e thjeshtë anëtarësimi në BE vjen në gjendje ekonomike dhe jetë më të mirë dhe shtet funksional juridik, ndërsa në këtë moment nuk kemi asnjërën.
Nikollovski tha se entuziazmi për BE-në është në rënie, dhe gjithnjë e më shumë qytetarë po emigrojnë, që ndoshta është përgjegjësi e BE-së dhe e Maqedonisë.
“Maqedonia ka mënyrën e saj unike për të hyrë në Union se çdo anëtar tjetër. Do të pajtoheni se asnjë vend tjetër nuk ka pasur këtë lloj presioni nga fqinjët e tij, fillimisht Greqia dhe tani Bullgaria“, theksoi Nikollovski.
“Kur i shikojmë gjërat në shtëpi, shtoi ai, ajo që e shqetëson më shumë është lyerja e gjërave bardh e zi, duke përdorur integrimet evropiane për politikë brenda partisë.
“Epo, shpesh mund të dëgjojmë se disa janë pro BE-së dhe të tjerët janë kundër BE-së, gjë që mendoj se është keqpërdorim i këtij procesi sepse absolutisht nuk ka dallime në partitë kryesore politike në Maqedoni, por ka një konsensus në lidhje me zgjerimin e BE-së. Nuk ka parti politike më serioze që është kundër BE-së dhe ai diskurs duhet të hiqet“, theksoi Nikollovski.
Nga njëra anë, theksoi ai, politikanët flasin për BE-në dhe korrupsioni po rritet dhe nuk ka shtet juridik funksional.
“Unë nuk mendoj se pro BE-së është përfshirë në korrupsion, nëse më lejoni, korrupsioni ka zbritur në nivelin më të ulët të mundshëm në vend“, tha ai.
Ai shpreson se konferenca të tilla do të ndihmojnë në uljen e polarizimit në të gjitha bazat, jo vetëm politike.
Ademi dhe Nikollovski folën në hapjen e seancës së pestë plenare të Konventës Nacionale për Bashkimin Evropian në Maqedoninë e Veriut (KNBE-MK), e cila mbahet në Kuvend. Në seancën plenare, panelet diskutojnë temat “Themelet e integrimit evropian: Sundimi i ligjit dhe reformat e zbatuara” dhe “Si të përballemi me ndryshimet klimatike dhe pasojat sociale në bujqësi, pylltari dhe mjedisin jetësor”. Para tyre fjalim mbajti presidenti Stevo Pendarovski, e më pas ambasadorët e BE-së dhe Sllovakisë dhe zëvendësambasadori i SHBA-së.