“Nuk ka më dhoma për azilkërkuesit”/ Kryeministri britanik prezanton 3 pikat thelbësore ndaj emigrantëve shqiptarë

Kryeministri i Britanisë Rishi Sunak, ka reaguar vetëm dy ditë pas prezantimit të planit me pesë pika për emigrantët shqiptarë.

 

Përmes një statusi në Twitter, ai shprehet se ai i ka kërkuar stafit të Home Office që të përshpejtohet largimi i azilkërkuesve shqiptarë.

 

Gjithashtu Sunak ka kërkuar që të largohet një pjesë e emigrantëve në mënyrë që të ulet ngarkesa në azile.

 

Më tej Sunak ka thënë se nuk do ketë më dhoma hoteli për azilkërkuesit

 

“Unë iu drejtova stafit në Home Office për të luajtur një rol jetik në dhënien e masave të reja për të trajtuar migracionin e paligjshëm, të cilat përfshijnë:

 

-Përshpejtimin e largimit të azilkërkuesve shqiptarë
-Pastrimi i ngarkesës fillestare të azilit
-Nuk do ketë më dhoma hoteli për azilkërkuesit”, shkruan kryeministri britanik.

Kujtojmë se pjesë e planit ishin 5 pikat e mëposhtme:

 

1. Një komandë operacionale e re, e unifikuar, me varka të vogla për të parandaluar fluksin e emigrantëve që kalojnë përmes Kanalit.
2. Burime shtesë do të krijohen për të rritur numrin e bastisjeve të kryera nga oficerët e imigracionit.
3. Vende të reja, duke përfshirë parqet e pushimeve të papërdorura, ish-sallat e studentëve dhe objektet ushtarake të tepërta, do të përdoren për të strehuar azilkërkuesit – me 10,000 hapësira të identifikuara që kushtojnë gjysmën e asaj që po shpenzohet tani.
4. Numri i punonjësve të çështjeve të azilit do të dyfishohet dhe sistemi do të ri-inxhinierohet për të shkurtuar sasinë e kohës që duhet për të përpunuar kërkesat – me një premtim për të hequr ngarkesën e mbetur deri në fund të vitit të ardhshëm
5. Një marrëveshje e re me Shqipërinë, duke përfshirë oficerë të Forcave Kufitare në Aeroportin e Tiranës, udhëzim i ri që thotë se Shqipëria është një vend i sigurt, një rritje e pragut që dikush duhet të plotësojë për t’u kualifikuar si viktimë e skllavërisë moderne, një garanci nga Shqipëria se do të mbrojnë njerëzit e vërtetë në rrezik dhe do të ngrihet një njësi e re e dedikuar për përpunimin e shqiptarëve – me më shumë se 400 specialistë.