Britania e Madhe përjeton temperatura mbi 10 gradë Celsius mbi normalen për herë të parë

Britania e Madhe regjistroi një temperaturë mesatare vjetore prej mbi 10 gradë Celsius për herë të parë vitin e kaluar, deklaroi, duke konfirmuar se viti 2022 ishte viti më i nxehtë i regjistruar për vendin. Shkencëtarët e meterologjisë kanë zbuluar se ndryshimet klimatike të udhëhequra nga njerëzit kanë bërë që temperatura vjetore e MB-së të thyejë rekord rreth 160 herë më shumë sesa kishte gjasa të ndodhte.

 

 

 

Të dhënat gjithëpërfshirëse të temperaturës për vitin 2022 tregojnë se vendi regjistroi një temperaturë mesatare vjetore të përkohshme prej 10,03 gradë, më e larta në të dhënat që datojnë në 1884 dhe 0,15 gradë më e lartë se rekordi i mëparshëm prej 9,88 gradësh i vendosur në 2014. Kushtet e ngrohta do të ishin parashikuar një herë në 500 vjet në një klimë natyrore, pa e ngrohur planetin nga njerëzit përmes aktiviteteve të tilla si djegia e lëndëve djegëse fosile, por tani ka të ngjarë të ndodhin çdo tre deri në katër vjet në klimën aktuale, sipas tyre.

 

 

“Për të vlerësuar ndikimin e ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu në vitin rekord 2022, ne përdorëm modele klimatike për të krahasuar probabilitetin e një temperature mesatare në Mbretërinë e Bashkuar prej 10 gradësh si në klimën aktuale ashtu edhe me ndikimet historike të njeriut’’, deklaroi kreu i ‘’Met Office’’ Dr. Nikos Christidis.