Çkatroski: Ahmeti është një peshë e rëndë politike, VMRO e LSDM duhet të mësojnë prej tij

Analisti politik Dame Çkatroski në një analizë për aktualitetin politik në vend mes tjerash flet edhe për rolin e liderit të Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), duke e cilësuar atë me zhargonin sportiv “peshë rëndë” politike, duke u sugjeruar dy partive më të mëdha politike në vend LSDM dhe VMRO-DPMNE, që të lexojnë deklaratat e tij dhe të mësojnë prej tyre.

Sipas tij, VMRO-DPMNE dhe LSDM duhet të ndërgjegjësohen dhe të kuptojnë atë që thotë Ali Ahmeti. Ai vlerëson se për ta kuptuar atyre u duhen 2-3 javë, por shton, se as atëherë nuk do të mbajnë asnjë qëndrim sepse, sillen si Komiteti Qendror serb, të cilin kroati Tito në fund “e pret”.

“Politika në Maqedoni nuk ka sekrete apo surpriza në këto dy dekada. Mërzia e VMRO-DPMNE-së dhe LSDM-së me teatrot dhe zënkat e tyre të ndërsjella, e më së shumti me lojërat e tyre të brendshme partiake, na argëtuan dhe do të vazhdojnë të na argëtojnë. Nëse doni të dini se çfarë do të ndodhë dhe çfarë na pret, analistët politikë të rrallë, seriozë, gjithmonë i drejtojnë sytë nga Ahmeti. Derisa vazhdon loja e LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së, Ahmeti, kur kalon në një pozitë të rrezikshme me 3-4 fjali, zbulon se çfarë mund të na presë. Për liderët e sotëm të LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së, Ahmeti është një peshë e rëndë politike. Ahmeti këto ditë me pak fjali ka bërë të ditur se argëtuesit në intrigat e brendshme partiake në LSDM dhe në VMRO-DPMNE nuk janë në nivel dhe as nuk janë të përfshirë në të menduarit të Ali Ahmetit për disa të ashtuquajtura parti të vogla. Derisa luajnë VMRO-DPMEN dhe LSDM – “Askush sikur ne”.. dhe ne jemi më të mirët, Ahmeti është racionalisht në thelb 4-5 hapa para tyre. VMRO-DPMNE dhe LSDM-së të lexojnë, të ndërgjegjësohen dhe të kuptojnë atë që tha Ahmeti, do të duhen 2-3 javë, as atëherë nuk do të mbajnë asnjë qëndrim sepse sillen si Komiteti Qendror serb, të cilin Tito, kroat, në fund ‘e pret’… Kjo është madhësia imagjinare e LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së”, shkruan Çkatrovski.

Gjëra e dytë e rëndësishme, sipas tij, është qëndrimi i Patrikanës Ekumenike të Stambollit ndaj “kishës sonë të shenjtë”, ku vetëm mendja mashtron se ky qëndrim vlen vetëm për popullsinë ortodokse në vendin tonë.

“Argëtimi ynë është ajo që mendojnë Moska, Putini, Beogradi, ose na defokusojnë nga realiteti i përditshëm dhe SHTËPIA jonë. Është e qartë se Patrikana Ekumenike e shkëputi Republikën e Maqedonisë së Veriut nga Lindja me këtë letër. Është e qartë se Republika e Maqedonisë së Veriut me këtë letër u kthye atje ku ka qenë gjithmonë – në Maqedoninë e Mesdheut, ku Selaniku dhe Stambolli. ishin qendrat kryesore të saj.Aty ku ekzistonin rrjedhat natyrore të popullsisë së Perandorisë Osmane”, thekson analisti Çkatroski.(Indeks.mk)