Ruzhin: Ndërkombëtarët na ndihmojnë në procesin eurointegrues

Porositë e përfaqësuesve të lartë të Bashkimit Evropian (BE), por edhe të zyrtarëve të lartë amerikanë për gjetjen e një konsensusi politik për ndryshimet kushtetuese, janë orvatje për të ndihmuar në procesin euro-integrues, kështu thotë në një prononcim për Indeks.mk, ish-ambasadori i Maqedonisë së Veriut në NATO, Nano Ruzhin.

“Është e qartë se të gjitha porositë e ndërkombëtarëve, veçnarësisht edhe ato të fundit që erdhën nga këshilltari i Departamentit Amerikan të Shtetit, Derek Shole, janë një lloj diagnoze dhe gjetje modeli që të tejkalohen problemet në Parlament që të gjendet zgjidhja që i hapë rrugë perspektivës dhe ecjes drejt bisedimeve të vërtata mes Shkupit dhe Brukselit”, thotë Ruzhin.

Sipas tij, miqtë ndërkombëtarë në ndikimin e ngjarjeve, siç janë kriza gjeopolitike dhe ndryshimi i rendit botëror, do të bëjnë veçojnë shtetet që anagzhohen për sisteme demokratike dhe atyre që angazhohen për sisteme autoritare.

“Do të vijmë situata te deglobalizimi, gjegjësisht globalizimi do të ndahet në mënyrë rajonale dhe në këtë mënyrë vlerësoj se SHBA dhe BE në këtë mënyrë dëshirojnë t’i largojnë pengesat edhe në Ballkanin Perëndimor dhe në këtë kontest bie edhe çështja e pazgjedhur mes Prishtinës dhe Beogradit dhe stabilizimi i Maqedonisë së Veriut”, theksoi Ruzhin.