Ali Ahmeti nga Tetova: Të bëhemi bashkë të gjithë që jemi për integrim europian

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, z. Ali Ahmeti i shoqëruar nga bashkëpunëtorë sonte në prani të një numri të madh të qytetarëve ka mbajtur dhe takimin përmbyllës në Tetovë. Krahas kryetarit Ahmeti, fjalim përshëndetës ka mbajtur edhe zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi, sekretari gjeneral i BDI Faton Ahmeti si dhe sekretari shtetëror në ministrinë e Kulturës Valmir Aziri.

Ali Ahmeti – Kryetar i BDI

Teksa folte Artani, Talati kishte emocione e më tha; Në vitin 2002 në vend të Artanit isha unë. Gjithmonë do ta mbështetim rininë sepse vetëm kështu mund të ecim përpara, unë nuk merrem me Hristijan Mickoskin që më flet mua për luftë, ai s’ka qenë në luftë e ka pa vetëm në televizor, Ndaj unë hesht sepse heshtja është ilaç. Për 20 vite kemi ndërtuar strategji për të punuar dhe realizuar synimet tona dhe jemi vlerësuar nga votuesit tanë, vetëm më punë mund të jemi të fortë jo vetëm 20 vite por edhe më shumë. 20 vitë janë bëre, sepse i kemi planifikuar gjërat në çdo etapë se si do ecin, natyrisht nuk është e lehtë por nëse punon drejt njerëzit nuk ta hanë hakun! Kemi vepruar në kohë të vështira, në rethana shumë delikate edhe pse e mira s’ka fund, ka shumë punë për t’u bërë. Këto punë që i kemi bërë hallall që i kemi bërë, por ka edhe kërkesa tjera në arsim, kulturë, shëndëtësi, ta luftojmë bashkarisht të keqen, të mësojmë të denoncojmë të keqen, Ky vend është i joni, tashmë kemi gjuhë, universitetë, institucione shqip, policë, mjek e profesorë. Kemi dy institute të gjuhs, një për ta pa zbatueshmërinë dhe tjera për sanksionime për atë çështje. Sasia iku, të shohim kualitet, ndaj duhet ditur sa më shumë gjuhë. Në shtete e huaja kanë të rinjtë nga dy tre fakultete që i kanë kry, ndaj në duhet ti përkushtohemi cilësisë edhe në Maqedoninë e Veriut. Në këto njëzet vite, hap pas hapi kemi bërë hapa të mëdhenjë, NATO është arritje e madhe, tashmë jemi nën mbrojtje të një Aleance të madhe. Lufta nuk është larg nga këtu, po përdoren armë nga më modernet, por neve na mbrojnë anëtrët e NATO-s, theksoi Ahmeti.

Artan Grubi – Zëvendëskryeministër i parë

Me përkulje falenderoj qytetarët e Tetovës për organizim të shkëlqyër të këtyre takimeve gjatë gjithë javës. Çdo krizë është edhe një mundësi dhe ajo cfarë bëjmë në kohëra vendimtare na përcakton të ardhmen. Kishim krizë me adimistratorët tanë, me shpërndarjen dhe avancimin e tyre, e zbatuam gjuhën shqipe themeluam insitucione tona, regjistruam popullsinë, tejkaluam të gjitha sfidat dhe problemet, projektuam projekte madhore si korridori 8, Rrugën e Arbërit, për Portin e Thatë, ta bëjmë Malin Sharr Park Kombëtar, të bëjmë Ansamblin tonë të këngëve dhe valleve. Poashtu, menaxhaum krizën energjetike, rritën pagën minimale, ulën papunësinë, në buxhetin e vitit 2023 300 milion euro të parashikuara për korridorin 8 një projekt madhor, shumë para investime për teatrin muzikor, për bibliotekën që po ndërtohet, para shtesë për spitalin e Kërçovës dhe shumë tjera. Mund të përmend shumë investime të reja në zonën e lirë ekonomike, ulën çmimet e produkteve ushqimore, ngrimë çmimet dhe ulëm marzhat për të ndihmuar qytetarët tanë. Kjo u bë falë mirëmënaxhimit të ministrave tanë. Themeluam Universitetin Nënë Tereza, shkollën në Reçicë e Vizberg, e mos të flas për abetaren e përbashkët. Sot Bujari po udhëheq me OSBE, vendosëm dialog strategjik me SHBA-të, u anëtarësuam në NATO, miratuam marrëveshjen për fqinjësi të mirë me Bullgarinë, ndaj sot po e shpiejmë këtë vend drejt BE-së. Kur në rajon si Kosova, Bosna, Mali i Zi apo Bullgari kemi konflikte dhe mosmarrëveshje, kur Rusia ka nevojë për vatra zjarri, neve këtu nuk na duhen vatra zjarri, porn a duhet paqe stabilitet dhe siguri, sepse ky vit do të vijoj me realizimin e shumë projekteve përparimtare për Maqedoninë e Veriut. Dje me siguri dëgjuat deklaratat e politikaneve maqedonas që thanë se UÇK nuk e ka fituar luftën, e krahas me ta ka edhe të tjerë që po ushtrojnë të njejtën politikë përçarëse, ndaj mos u bëni si ata, sepse na duhet unitet, krahas idhëtarëve, studentëve e intelektualëve që janë krah i BDI-së. Shpesh mendoj që punët më të rëndësishme për shqiptarët këtu, kanë nisur nga Tetova, përfshirë gjuhën, flamurin, univeristetin, ndaj mendoj që një punë që së ka nisëm në Tetovë nuk ka bereqet! Kryetari thotë kur ta nisni një punë mendojeni fundit si do ju del?! Të mendojmë se çfarë do thonë për në gjeneratat e ardhshme, fëmijët tane që sot jemi krah misionit të liderit Ali Ahmeti. Të gjithë ata që bëjnë fushatë të çmendur kundër Ali Ahmetit, unë ju them Mos u ngucni kah Ali Ahmeti, tha Grubi.

Faton Ahmeti – Sekretar gjeneral i BDI

Karvanin e takimeve informative në Tetovë poe  mbyllim ne zemrën e qytetit tonë të dashur. Kaluam një javë plot me takime ku diskutuam çështje madhore, ide dhe vizione të liderit tonë Ali Ahmeti. Nga themelimi i BDI-së, me punë keni marrë përgjigjen e shumë punëve. Nga luftëtarët, ngaajka  eintelektualëve lindi BDI në krye me Ali Ahmeti, si simbol që tanimë lufta përfundoj dhe duhet të ulemi e të realizojme synimet tona me urtësi e mençuri. Falë kësaj politike sot jemi factor dhe shtetformues. Mos të harrojë arritjen me shtetit fqinjë Greqinë, ky falë politikës me maturi arriten ta mbyllim me sukses, U bëmë anëtarë në NATO e tani kemi hapur negociatat me BE, ndaj ne kemi kapacitet për ti përmbushur të gjitha qëllimet tona. Për të sjellë Europën, mirëqenien dhe standardin europian këtu në Maqedoni. Me krenari e them që jemi organizata e parë dhe e vetme në vend që instaluam modelin një anëtar nje votë, duke u bëtë shembull i demokracise për të gjitha partite politike në vend. Integrimi i vendit në BE do të mbaj vulën e Ali Ahmetit, theksoi Ahmeti.

Valmir Aziri – Sekretar shtetëror në Ministrinë e Kulturës

Sot këtu dua të bëj një krahasim mes jetës sime dhe fëmijeve të mi. Betejat e sfidat dikur dhe sot. Unë si 17 vjeçar isha përpara objektit të Universitetit të Tetovës, mirepo vetëm pse kërkuam arsim shqip na torturuan e na rrahën, deri ne vitin 2001 kam provuar dhunën e qeverisjes së atëhershme, Viti 2001 ishte momenti kur vendosëm të luftojmë për një jetë të dinjitetshmë për ne dhe gjeneratat që vinë pas. Jam krenar për luftën që bëmë, na solli krenarinë dhe mundësoi që gjeneratat e reja të kenë ëndrra ndryshe prej gjeneratës tonë. Sot vajza ime ka arsim shqip, ka simbole, flamur e gjithçka tjetër shqip. Ne luftuam që njerëzit tonë të aftë e professional të vendosen në pozita kyçe shtetërore, si spitale, ministri, shkolla etj. Mirë bëmë që luftuam, që nënshkruam marrëveshjen e Ohrit dhe sollëm gjithë këto të reja. Unë sip rind, dua që djali im mos të lëshoj vendin, port ë rritet në këtë vend, prandaj duhet të bëjmë punë dhe sakrifivë për të mirën e brezave të ardhshëm. Integrim i vendit në BE do të ndaloj migrimin, do të sjell standard më të lartë dhe më shumë kaulitet në gjithçka. Andaj Ali Ahmeti do të na prij edhe në këtë mision, sqaroi Aziri.