Grubi takon u.d. Ambasadorin Gjerman Otto Graf: Ndryshimet kushtetuese këtë vit!

Zëvendës kryetari i parë i Qeverisë dhe ministër për Sistem Politik dhe Marrëdhënie Ndërmjet Bashkësive, z. Artan Grubi, ka pritur në takim ushtruesin e...

Editorial/ “Lojërat luftarake” të Mickovskit me fjalët e Ali Ahmetit që nuk i ka thënë!

– Ali Ahmeti nuk ka thënë se ka fituar ndaj popullit maqedonas! Zaten, të politikës shtetërore maqedonase, tash së voni, i kanë pranuar edhe ish-lideri i partisë së Mickovskit e ndonjë tjetër, si një shkurtpamësi dhe shpirtëngushtësi që krijoi krizë të thellë që çoi deri në konfliktin e vitit 2001

/Editorial i desk.al/

Në një postim të tij në facebook, më shumë se fjalët e tij të pritura dhe të keqvëna nga një keqointerpretim keqdashës, Hristijan Mickovski sikur don t’i përgjigjet Ali Ahmetit “në të njëjtën mënyrë”: ka dalë me foto me kallashnikov.

Ajo që ka thënë ai, i takon një opozitari, me një plumb, t’i vrajë dy zogj: duke “iu përgjigjur” Ali Ahmetit për atë që (s’)e ka thënë, t’i mëshojë edhe Dimitar Kovaçevskit si partner koalicioni, për t’i thënë, ja se me këtë ke punë(koalicion)!

Në fjalorin e zjarrtë pushtet-opozitë, duket se gjithçka është normale.

Por nuk është normale keqinterpretimi që t’u shtosh fjalëve të Ali Ahmetit atë që s’e ka thënë ai. E ai nuk ka thënë në fjalën e tij se në vitin 2001 ka shënuar fitore “ndaj maqedonasve”, siç mund të lexohet. Ky është një element qenësor që i jep krah manipulimit. Ali Ahmeti ka përmendur fitoren, por fitoren si një qëllim politik.

E para, ai konflikt nuk ka qenë midis popullit maqedonas dhe popullit shqiptar, por i një lëvizjeje apo kryengritjeje organizuar nga një forcë si UÇK, kundrejt politikave të padrejta të pushtetit të Maqedonisë, i cili 10 vjet të tëra nuk ndryshoi asnjë gjë cilësore për liritë dhe të drejtat e shqiptarëve. Pra jo populli maqedonas, por parti si VMRO-DPMNE ishin ato që deshëm të krijojnë një koncept shteti “Maqedonia e maqedonasve”. Një dekadë e tërë, asnjë kërkesë e plotësuar, as për gjuhën, as për universitete, as përfaqësim të drejtë. Për këto nuk ishte fajtor populli, por ata qe përfaqësonin atë me politikat e gabuara!

Fitorja e Ali Ahmetit dhe UÇK-së, ishte pikërisht ndaj atyre që e kthyen Maqedoninë prapa(sepse shqiptarëve iu dha më pak të drejta se në kohën e komunizmit). Shqiptarët qenë përpjekur përmes partive politike, por mekanizmi i mbivotimit, ose më saktë, e majorizimit etnik, ishte pjesë e kushtetutës që ishte sjellë pa votën e shqiptarëve.

Zaten, këto gabime të politikës shtetërore maqedonase, tash së voni, i kanë pranuar edhe ish-lideri i partisë së Mickovskit e ndonjë tjetër, si një shkurtpamësi dhe shpirtëngushtësi e mungesë vizioni të politikanëve të atëhershë, që shkaktuan krizë të thellë që çoi deri në konfliktin e vitit 2001. Sepse, siç shihet tash, kur këto gabime janë korrigjuar me Marrëveshjen e Ohrit, që është jo vetëm fitore e shqiptarëve, por edhe një vetëdijesim i përgjitshëm shoqëror. Tash Maqedonia po kalon në një periudhë stabiliteti që e dikton vetë mbyllja e çështjeve të zgjidhura pas kësaj marrëveshjeje, një duhet pranuar, si një fitore të urtësisë politike që mbretëroi më në fund.

Një film amerikan e ka titullin “Lojëra lufte”, kur një çilimi futet në kompjuter dhe përzien “softuerët” militarë të shtetit dhe gjërat komplikohen deri në acarim. Prandaj, ashpërsimi i fjalorit politik me gjëra luftarake, doemos paraqet një manipulim që nuk i shërben askujt. Qëllimet politike të Mickovskit janë legjitime nga këndvështrimi i një lideri opozitar që don ta kthejë partinë e tij në pushtet, por për këtë duhet të punojë me mjete të lejuara dhe jo të bëjë lojëra me simbole luftarake.

Latest Posts

Heshtja zgjedhore në Mal të Zi nis në mesnatë

Në Mal të Zi, në mesnatë fillon heshtja zgjedhore fillon, në prag të rundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale, që do të mbahet të...

Si mbërritën deri tek akpadia penale ndaj ish-presidentit, prokurorët e Manhatanit?

Akuza penale e ngritur ndaj ish-Presidentit Donald Trump në Nju Jork, rrjedh nga një pagesë për të siguruar heshtjen e aktores së filmave pornografikë...