Zbulohen prapaskenat e komplotit serb për ta vrarë Dick Marty-in dhe për t’i fajësuar kosovarët


“Temps Présenta”, emisioni televiziv zviceran ka shpaluar komplotin për eliminim e ish-senatorit zviceran përmes riprodhimit të bisedës së një agjenti sekret i cili ia kishte dhënë informacionin autoriteteve zvicerane.

Siç shkruan “RTS.ch”, ai ishte me origjinë çeçene, i lindur në Kosovë, Sony (jo emri i tij i vërtetë) dhe punoi në policinë serbe gjatë viteve të 90’ta. Për vite me radhë ai ka punuar si agjent i fshehtë për një forcë policore evropiane. Ai ka punuar disa herë edhe për policinë zvicerane dhe FedPol e konsideron atë burim të besueshëm. “Unë mendoj se ai person më shpëtoi jetën,” ka thënë Dick Marty, përcjell Insajderi.

TempsPresent ishte në gjendje të rindërtonte fazat e ndryshme të kësaj ngjarje që duket si një thriller i vërtetë.

Në dhjetor 2020, agjenti i fshehtë i “Temps Présenta”, telefonon Sony-n që takon K*-në, një anëtar i botës së krimit serb. Falë dokumenteve dhe dëshmive të pabotuara, “Temps Presenta” ishte në gjendje të rindërtonte bisedën e tyre.

K : “Mirë që është arrestuar Hashim Thaçi. Por nuk jam i sigurt se do të dënohet (…) po e mbrojnë amerikanët. Kosovarët kanë probleme për shkak të Dick Marty-it. Nëse ai vritet, të gjithë do të besoni se goditja erdhi nga Thaçi dhe gjykata nuk do të mund ta lirojë më atë”.

Sony: “Nuk është e lehtë të vrasësh një politikan në Zvicër”

K : “Jo, është lojë fëmijësh, armët i kam sjellë tashmë në Zvicër. Atentati do të bëhet së shpejti”.

I vetëdijshëm për rrezikun, Sony paralajmëron Fedpolin me kërkesë të policisë evropiane ku ishte i punësuar. Më pas ai jep një emër, targa dhe numra telefoni.

FedPol heton dhe zbulon se këta persona, anëtarë të grupeve kriminale, kanë lidhje me policinë lokale (xhandarmërinë) dhe shërbimet inteligjente serbe.

Sipas hetimit zviceran, ata do të ishin nën urdhrat e disa elementëve të shërbimeve të inteligjencës dhe madje do të ishin trajnuar prej tyre.

Në gjurmët e sponsorëve

Temps Presenta ishte në gjendje të identifikonte të dyshuarit përgjegjës për eliminimin e Dick Marty. Ata janë nga qyteti i Nishit, në jug të Serbisë. Është veçanërisht K*, një veteran i ushtrisë serbe, i cili do t’i kishte sjellë armët në Zvicër. A*, një drejtues grupi që do të ishte pranë shërbimeve të inteligjencës dhe D*, gjithashtu veteran i ushtrisë serbe, i specializuar në atentat pa lënë gjurmë, përcjell Insajderi.

Këta burra duket se janë zhdukur. Në këtë vend autoritar ku cenohet liria e shtypit, vetëm një gazetar pranoi të fliste për RTS në kushte anonimiteti: “Ende nuk kam gjetur asgjë. Nuk e di ku jetojnë, nuk e di nuk e di nëse punojnë akoma për policinë apo jo. Ne fakt për momentin nuk kam asnjë informacion se çfarë po bëjnë apo ku janë. Disa forca sigurie kane lidhje me krimin e organizuar. Mafia përdoret nga politikanët të bëjnë punë të pista, kjo është sigurt”.

Sa i përket Sony-t, i cili ka ende informatorë në Serbi, ja çfarë thoshte, në tetor 2021, në mikrofonin e RTS-së: “Para disa ditësh u arrestuan, por tashmë janë liruar, serbët duan të bëjnë zviceranët. besoni se po i marrin gjërat në duart e tyre. Por, në fund të fundit, këta burra nuk do të shqetësohen. Në Serbi nuk mund të ndërtoni një komplot të tillë pa pasur mbrojtës të lartë“, tha ai.

Beogradi e mohon

Pas javësh heshtje, një intervistë për TempsPresenta ka dhënë edhe Nikola Stojanoviq, këshilltar i kryeministrit serb. Ai nuk pranoi të përgjigjet në pyetjen nëse këta të dyshuar janë arrestuar dhe marrë në pyetje. “Në këtë fazë është informacion i klasifikuar dhe për këtë arsye nuk mund ta ndaj”.

Ai gjithashtu mohoi çdo përfshirje të shtetit serb. “Unë mund t’ju jap sigurinë më të fortë të mundshme se asnjë nga institucionet tona, asnjë organ i vetëm i qeverisë sonë nuk qëndron pas një komploti për të vrarë z. Dik Marty. Ai vlerësohet shumë në Serbi,” shton ai, transmeton Insajderi.

Në fillim të janarit 2023, autoritetet serbe më në fund i thanë Temps Presenta-s se “të gjithë të dyshuarit janë marrë në pyetje dhe se ata kanë kaluar edhe një detektor gënjeshtre”.

“Asnjëri prej tyre nuk kishte njohuri për këtë komplot,” shton Nikola Stojanoviç në një email. “Disa njerëz as nuk e dinin se kush ishte Dick Marty.” Dhe për të konstatuar se “të gjitha rezultatet u janë transmetuar autoriteteve zvicerane”.

Përballë këtyre deklaratave, Fedpol mohon: “Nuk kemi marrë të gjitha informacionet për rezultatet e hetimeve të tyre”.

Dick Marty: “Unë nuk i kuptoj metodat e hetimit të Ministrisë Publike”

I ftuar në orën 19:30, Dick Marty tha se ishte i zhgënjyer me mënyrën se si ka reaguar Zvicra në këtë rast: “Unë nuk i kuptoj metodat e hetimit të Prokurorit Publik të Konfederatës. Unë vetë kam qenë hetues për mjaft kohë. Për një kohë të gjatë, nuk pretendoj t’i jap mësime askujt, por më duket se metodat që janë aplikuar në rastin tim nuk janë ato që përdoren në mënyrë konvencionale, transmeton Insajderi.

Ish-raportuesi i Këshillit të Evropës ka gjithashtu përshtypjen se Konfederata mund të kishte vepruar shumë më shpejt dhe më efektivisht duke përdorur leva diplomatike:

“Qëllimi nuk ishte në të vërtetë të më vrisnin mua, por ishte një mënyrë. Qëllimi ishte të fajësoheshin kosovarët. Dhe kështu pasi të kishim këtë informacion, nëse do t’ua kishim njoftuar serbët në mënyrë të matur, diplomatike, se ne e dimë saktësisht se çfarë po ndodh në vendin e tyre duke u kërkuar atyre të urdhërojnë në shtëpi, vetë qëllimi i operacionit që po zhvillohej nuk do të ishte më. kanë pasur kuptim, sepse do të ishin demaskuar. Pse një vëzhgim kaq ekstrem për një kohë kaq të gjatë?”

Agjenti i fshehtë: “Zviceranët më kanë shkatërruar jetën”

Sony, agjenti i fshehtë që zbuloi ekzistencën e komplotit kundër Dick Marty, e pagoi shtrenjtë këtë. Në pranverën e vitit 2021, ai u detyrua të largohej urgjentisht nga Serbia për shkak të një gabimi të rëndë të bërë nga Fedpol: i pasijur me emrat dhe informacionet që posedonte, policia federale bëri një kërkesë për informacion në degën e Interpolit në Beograd. Burrat e mandatuar për të vrarë Dik Martin e kuptuan menjëherë se Sony i kishte tradhtuar.

“Ata e dinin menjëherë se ishte nga unë. Më thanë se do të më bënin copa. Pse e bëri këtë Fedpol? Më vunë në skarë! Zviceranët më kanë shkatërruar jetën“, thotë Sony për Temps Present.

“Kam humbur gjithçka. Nuk mundem të punoj si dikur. Nuk mund të kthehem në Serbi. Më duhet të fshihem, nuk është e lehtë me një grua dhe dy fëmijë.”

Duke supozuar gabimin e tij, FedPol i ofron atij të strehohet në Zvicër me familjen e tij. Për përfitimin e programit kyç të mbrojtjes së dëshmitarëve, nga pranvera 2021 deri në fillim të vitit 2022, ai jeton nën një identitet të rremë në afërsi të Bazelit.

Më në fund ai duhej të largohej nga Zvicra sepse Fedpol tërhoqi mbrojtjen e tij me arsyetimin se ai nuk respektoi rregullat e maturisë të vendosura ndaj një dëshmitari të mbrojtur. Sony pranon disa ndrydhje, por ai është i indinjuar që Zvicra mund ta kishte “hedhur si qen”. I kërcënuar me vdekje, ai tani jeton i fshehur. Temps Presenta ka mundur ta gjurmojë atë në një vend fqinj, i cili nuk është e mundur të përmendet për arsye sigurie.