“Uragani” Ahmeti do t’i fryjë “të zjarrtit”

SHKRUAN: Ljubisha Nikollovski Përgenjështrim i opinionit është mendimi se të ashtuquajturit “të zjarrtit”, të pakënaqur me punën e Artan Grubit dhe Bujar Osmanit, luftojnë për...

“Shqipëria, asnjë progres me lirinë”/ Freedom House vëren si probleme politizimin e lartë, korrupsionin dhe krimin

Shqipëria nuk ka bërë asnjë progres sa i përket lirisë, sipas raportit të fundit të organizatës “Freedom House”.

 

Përfaqësues te organizatës u shprehën se problem mbeten përplasjet e forta politike dhe korrupsioni I përhapur.

 

AMY SLIPOËWITZ

FREEDOM HOUSE

 

“Liria fetare dhe liria e tubimit janë përgjithësisht fusha të respektuara në Shqipëri. Ka fusha që mund të përmirësohen. Partitë politike janë shumë të polarizuara dhe korrupsioni dhe krimi i organizuar mbeten ende probleme serioze”

 

ndryshe nga Shqipëria, Kosova ka shënuar një përmirësim prej katër pikësh duke shkuar në 100 pikë në renditjen e Freedom House.

 

AMY SLIPOWITZ

FREEDOM HOUSE

 

“Ndër arsyet e përmirësimit ishin të drejtat politike. Rrjetet klienteliste kanë më pak ndikim në qeverinë aktuale, dhe gjithashtu ka pasur një rritje të përfaqësimit të grupeve të ndryshme si gratë e përkatësisë kombëtare serbe dhe pjesëtarëve të komunitetit LGBT plus, në institucionet qeveritare, por edhe në jetën politike në përgjithësi. Pastaj sa u përket të drejtave qytetare, liria akademike ka fituar terren në Kosovë. 

 

Sipas organizatës Freedom House, liria në botë shënoi rënie për të 17-in vit rradhazi dhe ndër faktorët kryesor ishin agresioni i Rusisë cili çoi në shkelje shkatërruese të të drejtave të njeriut në Ukrainë dhe grushtet e shtetit në disa vende të tjera të botës.

Latest Posts

Nga emigrantët e paligjshëm tek siguria kibernetike, zbardhet takimi Rama-Sunak

Takimi mes kryeministrit Edi Rama dhe homologut të tij britanik, Rishi Sunak është zbardhur përmes një deklarate të përbashkët për mediat.   Në deklaratën e publikuar...

Sondazhet: Mbështetja për Biden drejt rënies

Mbështetja për presidentit Joe Biden ka shënuar një rënie të vogël krahasuar me një muaj më parë, duke ju afruar nivelit më të ulët...