Kolapsi i Silicon Valley alarmon investitorët, bankat amerikane në sfidë për të përballuar pasojat

Investitorët amerikanë janë ‘panikosur’ nga kolapsi i bankës më të rëndësishme në vend që nga kriza e vitit 2008, Silicon Valley. Situata e krijuara ka vendosur bankat e tjera në sfidën e madhe për të bindur investitorët se situata është nën kontroll.

 

Disa nga bankat më të rëndësishme në vend kanë ndërmarrë një sërë politikash për të reduktuar pasojat që do të çonin në kolaps.

 

Charles Schëab shkurtoi humbjet e mëdha të hënën pasi nxori një deklaratë që theksonte se kompania ka akses në shumë para.

 

SchWab tha se më shumë se 80% e totalit të depozitave të saj bankare bien brenda kufijve të sigurimit të Korporatës Federale të Sigurimit të Depozitave, e cila siguron deri në 250,000 dollarë.

 

“SchWab është i pozicionuar mirë për të lundruar në mjedisin aktual,” tha kompania, duke shtuar se ajo përshëndet përpjekjet rregullatore për të mbështetur depozituesit dhe për të forcuar besimin në të gjithë sistemin bankar amerikan.

Aksionet e Schwab ranë rreth 10% në tregtimin e fundit, duke u rikuperuar pak nga një shitje e mëparshme prej 23%.

 

Aksionet e Western Alliance, një bankë rajonale me bazë në Phoenix, ranë rreth 53% në tregtimin e fundit edhe pasi u përpoqën të lehtësonin shqetësimin e investitorëve.

“Western Alliance ka ndërmarrë hapa shtesë për të forcuar pozicionin e saj të likuiditetit për të siguruar që ne jemi në gjendje të plotësojmë të gjitha nevojat për financim të klientëve tanë, duke përfshirë rritjen e kapacitetit tonë të huamarrjes,” tha në një deklaratë CEO i Western Alliance Kenneth Vecchione. 

Western Alliance i përshkroi daljet e depozitave si të moderuara dhe tha se rezervat e parave të gatshme tejkalojnë 25 miliardë dollarë.

 

First Republic Bank të dielën tha se pozicionet e saj të kapitalit dhe likuiditetit janë shumë të forta, të përforcuara nga shfrytëzimi i parave të reja nga Rezerva Federale dhe JPMorgan Chase.

 

Aksionet e First Republic Bank kanë rënë me 65% në tregtimin e fundit.