Ndryshimet kushtetuese sipas modelit të Maqedonisë së Veriut!

Debati për amendamentet kushtetuese duhet të zhvillohet në një grup pune ekspertësh ku secila parti politike delegon përfaqësuesit e saj dhe ku në bazë të ligjit kushtetues dhe asaj që parashikon me ligj, të përcaktohen amendamentet të cilat më pas hidhen në debat publik. Mbledhja e liderëve nuk është një format institucional për të sjellë zgjidhje konkrete, sipas autoriteteve, shkruan Indeks.mk

Nga opozita VMRO-DPMNE ofrojnë “konsensus rreth modelit kroat” dhe janë të gatshëm edhe për takim liderësh. Nga ana tjetër, Sofja, siç tha ministri bullgar i Punëve të Jashtme, Nikollai Millkov, dëshiron të përfshihet dhe të konsultohet në procesin e regjistrimit të bullgarëve në Kushtetutën e Maqedonisë së Veriut. Nga MPJ, nga ana tjetër, thonë se procesi i ndryshimeve kushtetuese është çështje e brendshme e Republikës së Maqedonisë së Veriut, e cila si obligim lidhet me negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, në përgjigje të pyetjes së gazetarëve për modelin kroat për amendamentet kushtetuese, deklaroi se procesi i ndryshimeve kushtetuese është proces i strukturuar në përputhje me ligjin dhe Kushtetutën dhe propozimin duhet ta bëjë grupi punues. në Ministrinë e Drejtësisë që do t’i përgjigjet shoqërisë sonë, për ligjet dhe pritshmëritë tona për të ardhmen tonë si shtet i ardhshëm anëtar i BE-së.

“Nuk thashë çfarë është e pranueshme, çfarë nuk është e pranueshme, thashë se së pari është duke punuar një grup pune në kuadër të Ministrisë së Drejtësisë, në të cilin janë anëtarë ekspertë dhe në të cilin tashmë janë ftuar përfaqësues të partive politike të përfaqësuara në Parlament. Ka parti politike që flasin për një model, pastaj ka parti politike që flasin për një model tjetër amendamentesh, të tjera flasin për të tjerët. As nuk kam thënë se jam për diçka, as nëse jam kundër”, tha Kovaçevski në konferencën e përbashkët për shtyp me kryeministrin kroat Andrej Plenkoviq.

Ai ka refuzuar propozimin e VMRO-DPMNE-së për takim liderësh, sepse tashmë dihen qëndrimet e partive politike. Njëkohësisht, ai përkujtoi se një takim i tillë është mbajtur në dhjetor të vitit të kaluar, ku është biseduar për harmonizimin në lidhje me nevojën e ndryshimeve kushtetuese për vazhdimin e integrimeve evropiane në përputhje me kornizën negociuese të miratuar nga Parlamenti me shumicë votash. Në atë takim liderësh, tha ai, “të gjithë liderët e partive ranë dakord për nevojën e bartjes së ndryshimeve kushtetuese, përveç njërit që heshti dhe dyve që nuk erdhën”.

Duke iu referuar të ashtuquajturit Modeli kroat për ndryshimin e Kushtetutës, Kovaçevski theksoi se ekziston një model maqedonas që do të sigurojë të ardhmen evropiane të vendit.
Shefi i diplomacisë, Bujar Osmani, tha se ndryshimet kushtetuese janë obligim që 27 shtete anëtare të BE-së e kërkojnë nga Maqedonia e Veriut dhe nëse nuk ndodhin, vendi do të humbasë shansin për t’iu bashkuar rrugës së shpejtë në BE.

“Amendamentet kushtetuese janë një detyrim i kërkuar nga 27 shtete anëtare të BE-së. Mendoj se kjo është mënyra më e mirë për të siguruar një të ardhme të sigurt dhe evropiane për njerëzit. Çdo bllokim i këtij procesi do të thotë se do të jemi në një periudhë izolimi, ndoshta edhe një dekadë izolimi, ndoshta pas 10 vitesh, siç ndodhi me emrin. Pasi të ikin njerëzit nga Maqedonia e Veriut, pasi të humbasë shpresa, do të bëjmë një kompromis që do të jetë edhe më i vështirë se ky tani, por treni për në BE tashmë do të largohet”, ka deklaruar ministri Osmani.

Ministria e Punëve të Jashtme informon se procesi i ndryshimeve kushtetuese është çështje e brendshme e Republikës së Maqedonisë së Veriut, e cila si obligim lidhet me negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Ministria e Drejtësisë ka dërguar dje korrespondencë me kërkesën për emërimin e përfaqësuesve në grupin e punës për ndryshimet në Kushtetutë pranë Zyrës së Presidentit të Shtetit, Ministrisë së Jashtme, Sekretariatit për Çështje evropiane dhe partive politike parlamentare brenda datës 10 prill më së voni. Në grup ftohen të marrin pjesë ekspertë nga fusha e së drejtës kushtetuese.
Një qëndrim pak më ndryshe këto ditë ka shprehur VMRO-DPMNE opozitare, e cila deri më tani pretendonte se është kundër ndryshimeve kushtetuese në kushte të tilla. Kreu i partisë Hristijan Mickoski pardje ka ofruar sërish “konsensus rreth modelit kroat” dhe po ashtu ka thënë se janë të gatshëm për takim liderësh.

“Më në fund po ofrojmë një konsensus për modelin kroat publikisht, pa u mbyllur dhe pa fshehur asgjë nga publiku. Çfarë është Preambula në Kushtetutën e Kroacisë, le ta bëjmë edhe në Preambulën e Kushtetutës tonë. Jemi në dispozicion, nëse duan, mund të flasim për këtë në një takim liderësh”, ka deklaruar Mickoski.

Në anën tjetër, kreu i Aleancës për Shqiptarët (ASH) vlerëson se krahasimet me Kroacinë nuk janë të duhura dhe përsëriti qëndrimin e partisë se Maqedonia dhe Kroacia nuk mund të krahasohen, duke marrë parasysh të dhënat nga regjistrimi i fundit në të cilin maqedonasit janë 54 dhe shqiptarët 30 për qind.

“Nëse duam të krahasojmë, atëherë le të shohim shembujt e Zvicrës, Belgjikës dhe vendeve që kanë një pasqyrë demografike të ngjashme. Besoj se VMRO-DPMNE-ja po e bën këtë për të fituar pikë me njerëz ultra-nacionalistë. Nuk besoj se ata mendojnë kështu, siç thonë në konferenca për media”, tha Taravari.