Kryeministri Kurti në Ditën e Romëve: Jemi të përkushtuar që qytetarët të trajtohen pa diskriminim


Kurti në Ditën e Romëve: Jemi të përkushtuar që qytetarët të trajtohen pa diskriminim.

Kryeministri i vendit, Albin Kurti, ka uruar komunitetin rom për Ditën Ndërkombëtare të tyre, duke thënë se qeveria që ai udhëheq është e përkushtuar që qytetarët të trajtohen pa diskriminim.

Kurti tha se me synim që qytetarët të kenë trajtim të barabartë, është hartuar Strategjia për Avancimin e të Drejtave të Komunitetit Rom dhe Ashkali 2022-26.

“Në dy vitet e fundit, qeveria jonë ka mbështetur të gjitha komunitetet përmes masave të zbatuara dhe granteve të ndara. Kemi mbështetur fëmijët, studentët, nënat lehona, pensionistët dhe kategoritë e ndryshme sociale”, tha Kurti.

Tutje, Kurti tha se qeveria ka ndarë 500 bursa në vlerë 300 mijë euro për nxënësit e shkollave të mesme nga komuniteti rom, ashkali dhe egjiptian.

“Arsimi i lartë ofrohet pa pagesë për të gjithë studentët. Por për të mbështetur edukimin, kemi ndarë 100 bursa shtesë për studentët e këtyre komuniteteve në universitetet publike. Kështu ata do të mund fokusohen në ngritjen e tyre profesionale dhe akademike, pa pasur barrën e anës financiare.

“Po ashtu, kemi ndarë 200 mijë euro për qendrat mësimore të fëmijëve rom, ashkali dhe egjiptian, ndërsa 104 romë, ashkali dhe egjiptianë kanë përfituar trajnim profesional, një rritje domethënëse nga vetëm 34 aq sa ishin në vitin paraprak. Të mërkurën pata kënaqësi të veçantë të marr pjesë në hapjen e minibibliotekës me tituj në gjuhën rome”, tha Kurti.