Rama: Baza në Kuçovë do të luajë një rol kyç në sigurinë rajonale dhe euro-atlantike

Në datën 4 mars, NATO dhe Shqipëria do të festojnë hapjen zyrtare të bazës ajrore në Kuçovë, e cila do të jetë baza e parë e Aleancës në Ballkanin Perëndimor. Kjo bazë do të ofrojë një platformë për mbështetjen e operacioneve dhe stërvitjeve të NATO-s, si dhe për zhvillimin e Forcave Ajrore të Shqipërisë.

Baza në Kuçovë është rezultat i një bashkëpunimi të ngushtë midis NATO-s dhe Shqipërisë, e cila është një partner i rëndësishëm i Aleancës që prej vitit 2009. Shqipëria ka dhënë kontribut të vlefshëm në misionet e NATO-s në Afganistan, Kosovë dhe Mali, si dhe ka rritur shpenzimet e saj për mbrojtjen në përputhje me angazhimet e saj.

Në një postim në Facebook, Kryeministri Edi Rama shprehu krenarinë e tij për këtë arritje dhe tha se baza në Kuçovë do të luajë një rol kyç në sigurinë rajonale dhe euro-atlantike. Ai shpërndau edhe disa foto nga brenda bazës, ku mund të shihen avionët luftarakë dhe të transportit të NATO-s.

Në një vizitë në Tiranë në shkurt, Sekretari Amerikan i Shtetit Antony Blinken lavdëroi Shqipërinë për përkushtimin e saj ndaj NATO-s dhe tha se të gjithë aleatët do të ndihmojnë që baza në Kuçovë të pajiset me teknologjinë më të fundit. Ai theksoi edhe rëndësinë e mbështetjes së Ukrainës, e cila po përjeton një luftë të pashembullt nga Rusia. Ai tha se NATO do të dërgojë avionë F-16 në Ukrainë për të forcuar mbrojtjen e saj ajrore, dhe se disa prej tyre mund të stacionohen në bazën në Kuçovë.

Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi, i cili ka qenë një aktor kryesor në realizimin e projektit të bazës në Kuçovë, tha se kjo bazë do të shërbejë si qendër për aktivitetet e Forcave Ajrore të Shqipërisë, duke ofruar infrastrukturë të avancuar për avionët luftarakë dhe të transportit të Aleancës. Ai shtoi se Shqipëria është e gatshme të bashkëpunojë me Finlandën dhe Suedinë, të cilat janë bërë anëtare të NATO-s kohët e fundit, pasi Parlamenti i Hungarisë miratoi kërkesën e tyre.

Ish-zv.ministri i Mbrojtjes Avenir Peka, i cili ka kritikuar qeverinë për mungesë të transparencës në lidhje me bazën në Kuçovë, tha se kryeministri duhet të bëjë publike detajet e marrëveshjes me SHBA për armatimin që do të vendoset aty. Ai pyeti se çfarë rreziku përfaqëson kjo bazë për sigurinë e Shqipërisë, nëse Rusia do të reagojë ndaj pranisë së NATO-s në rajon. Ai u bëri thirrje shqiptarëve të mos lejojnë që vendi i tyre të bëhet një shënjestër e mundshme e një konflikti të madh. (politiko.mk)