Mikrobioma dhe Pesha: Si ndikon fibra në shëndetin e sistemit tretës

Një zbulim i ri në fushën e mikrobiomës ka hedhur dritë mbi ndikimin e saj në menaxhimin e peshës dhe shëndetin e përgjithshëm. Studimet tregojnë se mikrobioma, një koleksion i pasur i mikrobeve që jetojnë në sistemin tretës, luan një rol të rëndësishëm në metabolizëm dhe mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjeve si obeziteti, diabeti i tipit dhe çrregullimet kardiovaskulare.

Sipas hulumtimeve të fundit, ndryshimet në mikrobiomë, të cilat janë të ndikuar nga faktorë si ushqyerja, mjedisi dhe stili i jetesës, mund të kenë një efekt të drejtpërdrejtë në aftësinë e individit për të menaxhuar peshën e tij. Bakteret në sistemin tretës, të cilat mund të ndikohen nga dieta dhe veçanërisht nga konsumi i fibrës, prodhojnë acide yndyrore zinxhir-shkurtër që luftojnë inflamacionin dhe ndihmojnë në djegien e kalorive.

Ekspertët sugjerojnë se një regjim ushqimor i pasur me fibër mund të përmirësojë shëndetin e mikrobiomës dhe të ndihmojë në parandalimin e shtimit në peshë. Kjo vjen si rezultat i studimeve që tregojnë se njerëzit me një mikrobiomë të pasur dhe me një dietë të lartë në fibër kanë një organizëm që djeg më shumë kalori dhe janë më pak të prirur ndaj sëmundjeve të lidhura me peshën. (politiko.mk)