Edi Rama hapi Samitin në Tiranë: Hap i Ri drejt integrimit Evropian për Ballkanin Perëndimor

Në një zhvillim të rëndësishëm rajonal, kryeqyteti shqiptar priti sot Samitin e Planit të Rritjes dhe Konvergjencës, një ngjarje kyçe që shënon një hap të ri drejt integrimit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Ky samit, i cili u mbajt nën patronazhin e Kryeministrit Edi Rama, solli së bashku udhëheqës nga e gjithë rajoni për të diskutuar hapat e ardhshëm në zbatimin e Planit të Rritjes për Ballkanin Perëndimor.

Në fokus të diskutimeve ishte synimi për të përshpejtuar konvergjencën socio-ekonomike me BE-në dhe për të nxitur reforma thelbësore që do të ndihmojnë në rritjen ekonomike të rajonit. Komisionari i BE-së për Zgjerimin dhe Fqinjësinë, Oliver Varhelyi, i pranishëm në samit, theksoi rëndësinë e një angazhimi të përbashkët për të përmbushur kriteret e anëtarësimit dhe për të përfituar nga mundësitë që ofron tregu i përbashkët.

Plani i ri i BE-së për Ballkanin Perëndimor, i bazuar në katër shtylla kryesore, synon të dyfishojë madhësinë e ekonomive të Ballkanit Perëndimor brenda dhjetë viteve të ardhshme. Këto shtylla përfshijnë integrimin ekonomik me Tregun Unik të BE-së, rritjen e integrimit ekonomik brenda Ballkanit Perëndimor përmes Tregut të Përbashkët Rajonal, përshpejtimin e reformave themelore, dhe rritjen e ndihmës financiare për të mbështetur këto procese.

Samiti shënoi një moment vendimtar në rrugëtimin e Ballkanit Perëndimor drejt integrimit më të thellë me strukturat evropiane, duke u bërë një dritare e re shprese për qytetarët e rajonit që shohin të ardhmen e tyre në një Europë të bashkuar dhe prosperuese. (politiko.mk)