Rëndësia e hemoglobinës dhe ushqyerja për një gjendje të mirë shëndetësore

Hemoglobina, një proteinë thelbësore në qelizat e kuqe të gjakut, luan një rol jetësor në transportimin e oksigjenit nëpër trup. Por, përtej këtij funksioni bazë, ajo ndikon edhe në shumë procese të tjera vitale. Nivelet e ulëta të hemoglobinës mund të kenë pasoja serioze për shëndetin, duke përfshirë lodhjen e tepruar dhe mungesën e energjisë.

Një dietë e pasur me hekur, folate, vitaminë C, vitaminë A dhe beta-karotinë është esenciale për të mbajtur nivelet e hemoglobinës në normë. Hekuri është një komponent kyç në prodhimin e hemoglobinës dhe formimin e qelizave të reja të gjakut. Ushqimet si mishi, peshku, vezët, frutat e thata, brokoli dhe perimet me gjethe jeshile janë burime të shkëlqyera të hekurit.

Folati, një vitaminë B, ndihmon në prodhimin e hemoglobinës dhe zhvillimin e qelizave të kuqe të gjakut. Burime të mira të folatit përfshijnë mishin e viçit, spinaqin, orizin, kikirikët, bizelet, fasulet, avokadot dhe marulet.

Vitamina C rrit aftësinë e trupit për të përthithur hekurin, ndërsa vitaminë A dhe beta-karotina ndihmojnë në përdorimin efektiv të hekurit. Ushqimet si peshku, mëlçitë, kungulli, patatet e ëmbëla dhe lakrat jeshile janë të pasura me vitaminë A, ndërsa karotat, patatet e ëmbëla, kungulli, pjepri dhe mango janë burime të mira të beta-karotinës.

Megjithatë, duhet të ushqehemi me kujdes dhe të konsultohemi me mjekun para se të marrim suplemente, veçanërisht ato të hekurit dhe vitaminës A, pasi dozat e tepruara mund të jenë të dëmshme4. Këshillohet që të ndiqet një regjim i balancuar ushqimor dhe të monitorohet gjendja shëndetësore në mënyrë të rregullt për të parandaluar çdo mungesë të mundshme. (politiko.mk)