Rrëfimi i dëshmitarit kur u varrosën 50 trupat e Jasharëve të vrarë e masakruar nga agresioni serb

Në agim të 5 marsit të vitit 1998, fshati Prekaz u zgjua nën tingujt e luftës, duke shënuar fillimin e një rezistence të palëkundur kundër forcave serbe. Kjo datë do të mbetet e gdhendur në historinë e Kosovës si dita kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK), nën udhëheqjen e komandantit Adem Jashari, filloi betejën e saj heroike për liri. Ish-veprimtari Xhafer Murtezaj, në një rrëfim për “KosovaPress”, përshkruan me detaje ato ditë të rënda, ku edhe pas rënies së Jasharëve, banorët e fshatrave përreth u mobilizuan për të nderuar dhe varrosur mbi 50 trupa të vrarë e masakruar nga agresioni serb.

Murtezaj kujton se si Drenica ishte e rrethuar nga një rreth i gjerë i forcave serbe, të cilat kishin vendosur pikat e tyre strategjike nëpër fshat. Ai rrëfen për gjendjen e jashtëzakonshme dhe për ndjesinë e pafuqisë për të ndihmuar familjen Jashari, të cilët ishin vetëm 500 metra larg nga shtëpia e tij. Pavarësisht rrezikut të madh, banorët e Klinës së Poshtme u ngritën për të bërë atë që ishte e drejtë: të varrosnin të dashurit e tyre të vrarë, duke u bërë dëshmitarë të guximit dhe sakrificës së popullit të tyre për liri.

Kjo ngjarje historike tregon për vendosmërinë dhe kurajon e popullit të Kosovës për të luftuar për të drejtat e tyre dhe për të ndërtuar një të ardhme të lirë. Ajo është një kujtesë e fortë se liria dhe pavarësia janë arritur me çmimin e lartë të jetëve të humbura, por edhe me shpresën e pashuar për një të nesërme më të mirë. (politiko.mk)