U hoq me sukses HIV nga qelizat e infektuara – një zbulim premtues nga shkencëtarët

Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Amsterdamit prezantoi gjetjet e fazës së hershme të heqjes së suksesshme të virusit HIV nga qelizat e infektuara duke përdorur teknikën e inxhinierisë gjenetike CRISPR.

Me atë teknikë, pjesët “e këqija” të ADN-së priten në nivel molekular. Shkencëtarët përpiqen të pastrojnë plotësisht trupin nga HIV, megjithëse theksojnë se zbulimi është vetëm një “provë koncepti” dhe nuk do të bëhet kurë për një kohë të gjatë, raporton BBC News .

“Do të nevojitet shumë më tepër punë për të treguar rezultatet e këtyre testeve në bazë të të gjithë trupit për terapitë e ardhshme,” tha James Dixon, profesor i asociuar i teknologjisë së qelizave staminale dhe terapive gjenetike në Universitetin e Nottingham .

Krijuesit e teknologjisë CRISPR morën Çmimin Nobel 2020 në Kimi. Fondacioni Nobel ka theksuar se “ka një ndikim revolucionar në shkencën e jetës, kontribuon në terapi të reja të kancerit dhe mund të bëjë realitet ëndrrën për trajtimin e sëmundjeve trashëgimore”.