Avramovska Madiq për Klan Debat: Pa përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë, nuk ka integrim europian e as përparim në vend

Zëvendësministrja e Drejtësisë, Viktorija Avramovska Madiq, duke folur për ndryshimet kushtetuese në debatin e sonte në Klan Debat me Ljubisha Nikolovskin, tha se nëse duam të hyjmë në BE, bullgarët duhet të hyjnë në Kushtetutë që ne si shtet të vazhdojmë në rrugën evropiane.

“Kushtetuta duhet të hapet për të filluar me agjendën evropiane. Pa këtë nuk ka as integrim evropian, as përparim në vend Ne si shtet e mbrojtëm identitetin, gjuhën dhe kulturën maqedonase dhe gjithçka që është e rëndësishme për një shtet dhe një shoqëri multietnike. LSDM në 7 vitet e fundit ka treguar se është një parti shtetformuese. Çdo diskutim i mëtejshëm, pranim në fushatë i propozimeve reale apo joreale për hapjen e Kushtetutës mund të diskutohet edhe më tutje pas formimit të Qeverisë së re dhe pranimit të disave. ndryshime të tjera në Kushtetutë”, tha Madiq.
Madiq beson se nëse hapet Kushtetuta, atëherë mund të diskutohen më shumë çështje dhe kërkesa të të gjithë aktorëve politikë, duke përfshirë, për shembull, rekomandimin e GRECO-s, që ministri të mos jetë anëtar ex-officio i Këshillit Gjyqësor, çështja me eurobondin dhe vakumin gjatë zgjedhjeve dhe një tjetër.

Ish-deputeti dhe ish-koordinator i grupit parlamentar të VMRO DPMNE-së, Ilija Dimovski siguron se nëse hapet Kushtetuta, atëherë duhet të diskutohet për tema të tjera.

“Nuk e di nëse Kushtetuta do të hapet formalisht, por duhet diskutuar, duhet diskutuar”. Për mua, për shembull, do të ishte primare nëse Kushtetuta do të hapej për të diskutuar mungesën e nevojës për shumicën e Badenterit. Duhet të barazojmë mundësitë për të gjithë, të riorganizojmë postet e presidentit të vendit, të fillojmë regjistrimin, të shtojmë kompetencat e zyrës presidenciale. Si kontrollues apo balancues i pushtetit ekzekutiv, koha do të tregojë se çfarë dhe a do të pajtohemi fare”, theksoi Dimovski.

Sipas Dimovskit, afrimi me BE-në nuk është proces i njëanshëm. Problemi është se nevoja e Maqedonisë për anëtarësim në BE nuk është pjekur në BE.

Është justifikim, thotë Dimovski, se problemi bullgar është pengesa për BE-në. Ai pohon se ajo që Bullgaria ka imponuar si çështje dypalëshe në kuadrin e negociatave shumëpalëshe është e paarsyeshme dhe është hera e parë në historinë evropiane të zgjerimit.

Analisti politik Sefer Selimi tha se në çdo shoqëri demokratike është e nevojshme që të ketë një debat të vazhdueshëm civilizues, veçanërisht mes aktorëve politikë.

“Disa pyetje të politikanëve janë pak më të ndjeshme. Shumica e dyfishtë nuk vlen për ligjet që kanë të bëjnë me shumicën e thjeshtë Për përfshirjen e bullgarëve dhe komuniteteve të tjera në Kushtetutë, nuk është kusht vetëm nga ana e partive politike shqiptare për krijimin e Qeverisë është kusht evropian për vazhdimin e procesit integrues. Është procesi më i rëndësishëm që po zhvillohet në vendin tonë ku duhet të bashkohemi të gjithë. Më vjen keq që po politizohet ai proces dhe këtu do të humbasim të gjithë”, tha Selimi. /Tvklan.mk