Ninova për deklaratën e Mickoskit: Të kërkosh kompromise të reja është e papranueshme, Maqedonia e Veriut mori përsipër obligime dhe duhet t’i përmbushë kushdo që është në pushtet

Sipas kryetares së Partisë Socialiste Bullgare, pritshmëria e vendit për anëtarësim në BE mund të ndodhë vetëm duke i regjistruar bullgarët në Kushtetutë, duke respektuar të drejtat e tyre dhe duke hedhur poshtë kategorikisht propagandën agresive, antibullgare, e cila, siç thotë ajo.

Maqedonia e Veriut ka marrë obligime që duhet t’i përmbushë pavarësisht se cila qeveri është në pushtet, tha kryetarja e Partisë Socialiste Bullgare (BSP), Kornelia Ninova, në lidhje me deklaratën paszgjedhore të liderit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, se nëse Bullgaria nuk është e gatshme të tërhiqet nga pozicionet e saj, atëherë do të presin një pushtet të ri në Sofje me të cilin do të mund të bisedohet.

“Bullgaria ka treguar durim dhe vullnet të mirë për një kohë të gjatë. Të kërkosh lëshime të reja është e papranueshme. Retorika antibullgare dhe gjuha e urrejtjes janë absolutisht të papranueshme. Ne nuk do të lejojmë poshtërim të dinjitetit bullgar dhe dëmtim të interesit kombëtar të Bullgarisë”, tha Kornelia Ninova.

Sipas Ninovës, pritshmëria e vendit për anëtarësim të plotë në Bashkimin Evropian mund të ndodhë vetëm me përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë dhe respektimin pa kompromis të të drejtave të tyre dhe refuzimin kategorik të propagandës agresive, antibullgare.

Lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, në një intervistë për Kanal 5 mbrëmë tha se qëndrimi i partisë për amendamentet kushtetuese është i qartë, por nëse Bullgaria nuk është e gatshme të tërhiqet nga qëndrimet e saj, atëherë, siç ka treguar ai, ata do të kthehen drejt përmbushjes së agjendës së brendshme përmes një pushteti të ri në Sofje.

Nëse Bullgaria nuk është e gatshme për kompromis, ata do t’i drejtoheshin agjendës së brendshme dhe do të prisnin një pushtet të ri në Sofje, thotë Mickoski.

Duke kërkuar një koment për deklaratën e aktrimit bullgar Kryeministri Dimitar Gllavçev se Bullgaria nuk do të bëjë më lëshime për Maqedoninë, Mickoski tha se në atë rast do të kthehen në zgjidhjen e problemeve të brendshme, si dhe se do të presin që të vijë dikush i arsyeshëm nga pala bullgare me të cilin mund të bisedojnë. Sipas tij, kryeministri bullgar duhet pyetur se nga çfarë duhet të devijojë Bullgaria.

Më herët, presidenti i Bullgarisë, Rumen Radev, në reagimin e tij fillestar për rezultatin e zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare në Maqedoni, nuk i ka uruar fituesit Gordana Siljanovska-Davkova dhe VMRO-DPMNE, por ka theksuar se shumë shpejt do të bëhet e qartë nëse presidenti i ri dhe partia do të kishin punuar për perspektivën evropiane të vendit ose do të kishin marrë një drejtim tjetër.