Analistët grekë: Po eskalon situata, po rriten tensionet në lidhje me emrin e Maqedonisë së Veriut

Në një kohë kur Maqedonia e Veriut përballet me sfida të reja politike dhe diplomatike, deklaratat e fundit nga lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, kanë nxitur një valë reagimesh në skenën ndërkombëtare. Mickoski, duke mbajtur qëndrimin e tij se “Maqedonia” do të mbetet emri i përdorur nga partia e tij, ka shkaktuar një përplasje të hapur me qeverinë greke dhe ka vënë në pikëpyetje zbatimin e Marrëveshjes së Prespës.

Ndërkohë, inaugurimi i presidentes së re, Gordana Siljanovska-Davkova, ka sjellë një tjetër dimension në debatin e nxehtë. Pa shqiptuar emrin kushtetues “Republika e Maqedonisë së Veriut” gjatë betimit të saj, Siljanovska-Davkova ka shkaktuar një reagim të menjëhershëm nga qeveria greke, duke përfshirë edhe daljen e ambasadorit grek nga ceremonia.

Kryeministri grek, Kyriakos Mitsotakis, ka paralajmëruar se çdo devijim nga Marrëveshja e Prespës do të ketë pasoja serioze për marrëdhëniet bilaterale dhe aspiratat evropiane të Maqedonisë së Veriut. Në Bruksel, zyrtarët e lartë të BE-së dhe NATO-s kanë theksuar rëndësinë e respektimit të marrëveshjes si bazë për integrimin e mëtejshëm të vendit në strukturat evropiane.

Përfaqësuesit më të lartë të Unionit paralajmëruan se respektimi i Marrëveshjes së Prespës është baza e integrimit të mëtejshëm evropian të vendit.

“Nuk ka dhe nuk do të ketë vend për asnjë debat apo bisedë për të hapur një diskutim për këtë marrëveshje. Nëse liderët në Maqedoninë e Veriut, për përdorim të brendshëm, do ta përdorin emrin apo jo, kjo është një tjetër histori. Por më besoni, nëse ata vijnë në Bruksel, nëse shkojnë në ndonjë ngjarje ndërkombëtare, ose do të jenë të pranishëm në një takim të NATO-s ose në ndonjë institucion të BE-së, patjetër do të duhet të përdorin emrin e ri kushtetues. Për shembull, përfaqësuesit e NATO-s na thanë se ky është emri – Maqedonia e Veriut që ne e pranuam në Aleancë dhe për këtë arsye nuk mund të pranojmë përdorimin e një emri tjetër”, tha Alexandra Vouduri.

“Çështja e emrit” është sërish një temë kryesore në qarqet politike dhe mediat greke. Situata aktuale hedh hije mbi stabilitetin e rajonit dhe tregon se si çështjet e brendshme politike dhe patriotike mund të kenë ndikim të drejtpërdrejtë në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe rrugën e një vendi drejt integrimit evropian.