SYRIZA: Mickoski po shkel Marrëveshjen e Prespës

Partia opozitare greke SYRIZA dënon, siç thonë ata, shkeljen e re provokative të Marrëveshjes së Prespës nga kryetari i VMRO-DPMNE-së dhe mandatar i ardhshëm i Qeverisë së re, Hristijan Mickoski.

Nga atje kërkojnë që kryeministri i ardhshëm të harmonizojë pikëpamjet e tij me të drejtën ndërkombëtare.

Mickoski gjatë ditës së djeshme ka njoftuar se do të përdorë termat Maqedoni dhe Maqedoni, sepse në atë mënyrë, sipas interpretimit të tij të Marrëveshjes së Prespës, nuk ka shkelje.

Ish-partia qeverisëse në Greqi i kujton OBRM-PDUKM-së dhe Mickoskit parimin e së drejtës ndërkombëtare “pacta sunt servanda” (marrëveshjet janë të detyrueshme dhe duhet të respektohen), si dhe sanksionet e përcaktuara që dalin nga e drejta ndërkombëtare në rast të shkeljes së vazhdueshme të Marrëveshja e Prespës.

SYRIZA rikujton se “Marrëveshja e Prespës është pjesë e legjislacionit evropian dhe respektimi i plotë i saj është kusht i domosdoshëm për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE”.

“Në të njëjtën kohë ju kujtojmë dekretin amerikan të vitit 2021, i cili parashikon sanksione në rast të shkeljes së Marrëveshjes”, thonë nga SYRIZA.