BE i jep “dritën jeshile” ligjit për Inteligjencën Artificiale, i pari në botë për teknologjinë

Këshilli i BE-së dha dritën jeshile për aktin e AI, ligjit evropian për inteligjencën artificiale (AI) i cili rregullon zhvillimin, marketingun dhe përdorimin e sistemeve të AI në BE. Legjislacion ndjek një qasje të bazuar në rrezik, që do të thotë sa më i lartë të jetë rreziku për dëm në shoqëri, aq më të rrepta janë rregullat.

Është i pari i këtij lloji në botë dhe mund të vendosë një standard global për rregullimin e AI.

Rregullat e reja do të zbatohen dy vjet nga hyrja në fuqi, me përjashtim të ndalimeve, të cilat do të hyjnë në fuqi pas gjashtë muajsh, të kontrolleve në sistemet e AI për qëllime të përgjithshme, duke përfshirë qeverisjen (12 muaj) dhe detyrimet për sistemet me rrezik të lartë (36 muaj).

“Miratimi i aktit të AI është një moment historik i rëndësishëm për Bashkimin Evropian. Ky ligj historik, i pari i këtij lloji në botë, adreson një sfidë teknologjike globale që krijon gjithashtu mundësi për shoqëritë dhe ekonomitë tona. Me aktin e AI, Evropa thekson rëndësinë e besimit, transparencës dhe llogaridhënies kur kemi të bëjmë me teknologjitë e reja, ndërsa në të njëjtën kohë siguron që kjo teknologji që ndryshon me shpejtësi të lulëzojë dhe të nxisë inovacionin evropian.“, u shpreh Mathieu Michel, Sekretari belg i Shtetit për dixhitalizimin, thjeshtimin administrativ, mbrojtjen e privatësisë dhe rregulloren e ndërtimit./abcnews.al