Çështja e emrit “Maqedonia e Veriut” do të trajtohet edhe në NATO, Mitsotakis: VMRO të respektoj marrëveshjet ndërkombëtare!

Kyriakos Mitsotakis, Kryeministri i Greqisë, ka shprehur në mënyrë të qartë dhe të prerë qëndrimin e tij rreth zbatimit të Marrëveshjes së Prespës nga ana e Maqedonisë së Veriut.

Në një konferencë për shtyp të mbajtur në ishullin e Kretës, Mitsotakis theksoi rëndësinë e njohjes dhe pranimit publik të emrit zyrtar “Maqedonia e Veriut” nga kandidati për kryeministër të këtij shteti.

Ai paralajmëroi se do të ngrejë këtë çështje në Samitin e ardhshëm të NATO-s, i cili do të mbahet në Uashington në gjysmën e parë të korrikut.

Kryeministri grek u shpreh se është jetike që të respektohet marrëveshja ndërkombëtare për të garantuar stabilitetin dhe përparimin në marrëdhëniet ndërshtetërore në rajon.

Mitsotakis shtoi se, pavarësisht sfidave nga partia VMRO-DPMNE në Maqedoninë e Veriut, që duket se kundërshton marrëveshjen, ai është i bindur se në fund do të mbizotërojë logjika dhe do të arrihet një konsensus.

Ai theksoi se Greqia, së bashku me Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara, mbështet fuqimisht zbatimin e plotë të Marrëveshjes së Prespës. Sipas tij, një qasje konstruktive nga Maqedonia e Veriut do të ndihmojë në hapjen e mëtejme të rrugëve të integrimit evropian dhe do të forcojë stabilitetin e gjithë rajonit.

Në përfundim të konferencës së gjatë 90-minutëshe, Mitsotakis përsëriti angazhimin e Greqisë për të ndihmuar Maqedoninë e Veriut në përmbushjen e kritereve për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Ai vuri në dukje se harmonizimi me standardet dhe vlerat evropiane është thelbësor, jo vetëm për Maqedoninë e Veriut, por edhe për të gjithë rajonin. Kryeministri grek shprehu besimin se, pavarësisht sfidave aktuale, dialogu dhe bashkëpunimi do të çojnë në zgjidhjen e çështjeve të hapura dhe në një të ardhme më të sigurt për të gjithë.