Abdullahu, djali që ngiste ekskavatorin për të çliruar anijen Ever Given thotë se nuk është paguar ende

Kur operatori i ekskavatorit Abdullah Abdul-Gawad mësoi se kishte një emergjencë në Kanalin e Suezit, ai mendoi se do të thoshte se ai nuk do të kishte punë atë ditë.

Në vend të kësaj, orët përpara – dhe pesë ditët dhe netët e ardhshme – kishin gati të kundërtën. Ever Given, një anije kontejnerësh me madhësi rrokaqielli, u vendos në brigjet e kanalit në 23 mars, dhe shefi i Abdul-Gawad kishte nevojë për të urgjentisht.

“Ne kemi nevojë që ju të hipni në një makinë dhe të vini tani sepse ju jeni i vetmi shofer i ekskavatorit që është mjaft afër”, kujtoi Abdul-Gawad, duke folur me Business Insider.

“Ishte frymëzuese”, tha ai.

28-vjeçari, i cili ka funksionuar ekskavatorë që nga universiteti, tha se ai dhe kolegët e tij kanë punuar 21 orë në ditë, mezi kishin fjetur – dhe ende nuk kishin marrë pagën e tyre të punës shtesë

Çlirimi i Ever Given ishte një përpjekje ndërkombëtare. Abdul-Gawad ishte njeriu që ishte fjalë për fjalë i inkuadruar në këtë problem.

Sapo arriti në bazën e anijes, nuk kishte zgjidhje tjetër përveçse të fillonte gërmimi.

Imazhi i gërmuesit të vogël i dha botës mundësi të pafundme për meme, por për Abdul-Gawad situata ishte shumë më pak qesharake – ishte e rrezikshme.

Nën anët e afërta të anijes, ai kishte frikë ta destabilizonte anijen dhe ta hidhte mbi të.

“Nëse shihni madhësinë e anijes dhe shihni madhësinë e ekskavatorit, është absolutisht e tmerrshme”.

Dy ekskavatorë të tjerë arritën në vendin e ngjarjes disa ditë më vonë, por shoferët e tyre ishin shumë të druajtur për të bërë atë që po bënte Abdul-Gawad. Në vend të kësaj, ata pastruan materialet afër bazës pasi ai e kishte gërmuar.

Ditën e dytë, memet e ekskavatorit të tij – bazuar në një imazh të qarkulluar nga Autoriteti i Kanalit të Suezit – përmbytën burimet e tij të mediave sociale.

Për të, ndihej sikur “të gjithë thjesht po talleshin me të”, tha ai. “Dhe kjo ishte ajo që më bëri kaq të vendosur”, vazhdoi ai. “Isha si, e dini, ju po talleni me mua. Kështu që unë absolutisht do të provoj se mund ta bëj këtë”.

“Nuk mund të jetë me të vërtetë qesharake për mua sepse nuk e dija nëse kjo anije do të dilte apo jo, dhe unë isha në mes të situatës”, tha ai. U bë një mision personal.

Ndërsa ditët kalonin, Abdul-Gawad dhe kolegët e tij morën momente të shkurtra pushimi në një kazermë të përdorur nga rojet kufitare që punonin afër.

Të enjten 25, një anije e specializuar gërmues – Mashhour – u bashkua me përpjekjet. Detyra e Abdul-Gawad ishte të zhvendoste materiale shkëmbi dhe rërë nga harku i anijes ndërsa Mashhour largoi llumin nga shtrati i kanalit.

Lirimi i Ever Given pa çdo punëtor duke brohoritur – dhe duke tërhequr rimorkiatorët – në festë.

Abdul-Gawad tha se ai dhe kolegët e tij kishin qenë “gjysmë të vdekur nga lodhja”.

“Ne ishim shtrirë deri në kufirin tonë”, tha ai.

Por Abdul-Gawad tha se ai mezi ishte përfshirë në festime. Përveç një ceremonie të vogël të mbajtur nga një gazetë, ai nuk ka marrë pothuajse asnjë njohje zyrtare për rolin e tij.

“Unë isha i ftuar në ceremoni ku ata nderuan njerëzit që morën anijen”, tha ai. Ishte kryesisht për punonjësit e Autoritetit të Kanalit të Suezit, tha ai, i cili nuk përfshin Abdul-Gawad pasi ai punon për një nënkontraktor. Dhe kjo duket se e ka hidhëruar atë.